toetsenbord schoonmaken

Hoe maak je een toetsenbord schoon?

Jouw toetsenbord schoonmaken is niet heel lastig, zo lang je het maar op de juiste manier aanpakt. Daarom geven we in deze blog een handig stappenplan waarmee je aan de slag kan gaan. Ontdek nu de beste methode voor de reiniging voor een schoon en hygiënisch toetsenbord.

 

Waarom je toetsenbord schoonmaken?

Zowel op het werk, als op school en thuis werken we urenlang op ons toetsenbord. Of we nu onze scriptie aan het schrijven zijn, nog even wat mailtjes beantwoorden of de volgende vakantie uitzoeken: het toetsenbord is onze verbinding met het wereldwijde web. De tijd achter ons scherm gaat regelmatig gepaard met gelijktijdig boterhammen, koekjes en andere etenswaren eten. Per ongeluk kruimelen of knoeien is niet ongebruikelijk. Maar ook onze handen zijn niet altijd brandschoon. Dus bacteriën hebben alle kans om zich te nestelen in alle hoekjes en gaatjes. Kortom: ons toetsenbord, maar ook ons beeldscherm, is vaak vies. Het is een nest van bacteriën en dat kan resulteren in bijvoorbeeld een vervelend buikgriepje.
Maar jouw toetsenbord was vast ook geen goedkope aankoop, des te meer reden om ook daarom je toetsenbord goed te onderhouden. Wedden dat als jij je toetsenbord wekelijks schoonmaakt je er veel langer mee doet?

Ook het toetsenbord schoonmaken op kantoor

Daarnaast draagt schone hardware en devices ook bij aan een fijne werkplek. Het liefst doe je dit uiteraard op een zo efficiënt, makkelijke en zichtbare manier. Zet bijvoorbeeld wat schoonmaakdoekjes neer op kantoor en zorg dat medewerkers zelf verantwoordelijk worden voor een schone werkplek. Weet je niet goed welke schoonmaakdoekjes handig zijn voor jouw organisatie, devices en hardware? Start dan hier een keuzetool en ontdek in één minuut de perfecte device cleaning producten voor jullie behoeftes. 

Is het nodig om je toetsenbord schoon te maken? Een kleine check!

Denk je dat het wel meevalt met de hygiëne van jouw toetsenbord? Was je altijd jouw handen en eet je nooit boven je toetsenbord? Als je jouw toetsenbord al lang niet hebt schoongemaakt, willen wij je vragen om eens je toetsenbord om te keren en een paar keer op de onderkant te slaan.
Schrik jij ook zo van de viezigheid die uit je toetsenbord komt? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onzichtbare viezigheid: de bacteriën. Dit zijn eigenlijk de grootste boosdoeners. Het reinigen van je toetsenbord is dus zeker belangrijk.

Waarmee je toetsenbord schoonmaken?

De materialen waarmee je je toetsenbord schoonmaakt heb je waarschijnlijk al grotendeels in huis. Wij hebben de benodigdheden hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Microvezeldoek* en Device cleaning spray of Device cleaning wipe medium
  • Zachte borstel
  • Perslucht (dit is niet per se nodig)
  • Tandenborstel
  • Wattenstaafjes


* Microvezeldoeken zijn heel handig voor het schoonmaken van onder andere gevoelige hardware als toetsenborden. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk.

Ben jij meer visueel ingesteld? Bekijk dan onze handige How-to video voor het schoonmaken van je toetsenbord. Daar geven we ook nog eens een handige uitleg voor het schoonmaken van je laptop toetsenbord!

 

Stappenplan voor het schoonmaken van je toetsenbord

Stap 1:

Haal het snoer van het toetsenbord uit de monitor of computer.
Dit is belangrijk omdat vocht en stroom niet samengaan. Je hebt kans op kortsluiting of je komt zelfs onder stroom te staan. Zet daarom voor het schoonmaken de computer uit.

 

Stap 2:

Houd het toetsenbord ondersteboven en schud de kruimels eruit. Klop een paar keer op de onderkant om zoveel mogelijk kruimels en andere rommel te verwijderen.

 

Stap 3:

De meeste kruimels zijn dan weg, maar er blijft altijd iets achter. Gebruik hiervoor eventueel perslucht en spuit hiermee lucht tussen de toetsen. Zo verwijder je ook de hardnekkige rommel.

 

Stap 4:

Ga met de zachte borstel over het toetsenbord heen om de stofjes weg te halen. Dit kan eventueel ook met een droge doek.

 

Stap 5:

Pak het microvezeldoekje en spuit daar wat schoonmaakmiddel van de Device cleaning spray op om de toetsen schoon te maken of gebruik de Device cleaning wipe.

Stap 6:

Ga in gelijke banen over je toetsenbord heen om zo de toetsen goed schoon te maken. Denk ook aan de kieren!

Stap 7:

Ga met een droge doek over je toetsenbord heen om hem droog te maken.

Vergeet ook niet om het schoonmaken van je toetsenbord regelmatig te herhalen. Het vuil krijgt dan niet de kans om zich heel vast aan het toetsenbord te hechten. Het reinigen van je toetsenbord gaat dan makkelijker.

 

Waarom niet gewoon een nieuw toetsenbord kopen?

Je kan natuurlijk heel gemakkelijk een nieuw toetsenbord aanschaffen. Dus waarom zou je dan al die moeite doen en jouw toetsenbord schoonmaken?  Wanneer jij - en je collega's - er voor kiezen om het toetsenbord regelmatig schoon te maken, dan gaan die toetsenborden veel langer mee. Wel zo duurzaam toch? Wanneer een toetsenbord écht op is, dan kan je altijd een toetsenbord recyclen zodat de materialen hergebruikt worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waarin je een toetsenbord kwijt kunt.

 

Ontdek jouw device cleaning product

Kom erachter welke device cleaning product perfect is voor jouw situatie.

Start de keuzetool
Ontdek jouw device cleaning product