Hoe maak je een Xbox of PlayStation controller schoon?

Hoe maak je een Xbox of PlayStation controller schoon?

Als een fanatiek gamer wordt de controller veel aangeraakt. Je eet wat tijdens het gamen, vrienden komen langs om ook met de controller te spelen en wanneer het een spannend spel is krijg je ook nog eens zweethanden! Dit zijn allemaal bronnen voor bacteriën en dat kan je ziek maken. Daarom is het belangrijk om de controllers regelmatig te reinigen. Zoals je gaat zien, hoeft dat niet lang te duren.

Maak de controller voorzichtig schoon

Een Xbox of PlayStation controller is gevoelig voor schade, bijvoorbeeld door het gebruik van teveel water, een te harde borstel of verstopping van zand en stof. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te reinigen. Lees hieronder welke reinigingsproducten je kan gebruiken om schade te voorkomen.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een Xbox of PlayStation controller?

 1. Zachte borstel
 2. Microvezeldoek*
 3. Reinigingsspray (of water)
 4. Een glas met water en zeep
 5. Tandenstokers
 6. Wattenstaafjes

*Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat het goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken of kan je het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijdert? Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Let op!

 • Gebruik nooit agressieve vloeibare reinigingsproducten voor het reinigen van de controller. Middelen zoals alcohol of chloor kunnen elektronische apparaten permanent beschadigen.
 • Gebruik nooit een haardroger om het droogproces te versnellen. Hierdoor kan er vocht in de controller komen wat mogelijk schade oplevert.

Je Xbox of PlayStation controller schoonmaken doe je zo

 1. Verwijder het vuil uit de gleuven van de controller met een tandenstoker
 2. Borstel het stof en vuil met een zachte borstel weg
 3. Reinig de joysticks met een wattenstaafje licht gedoopt in het glas met water en zeep
 4. Maak de microvezeldoek vochtig met reinigingsspray
 5. Veeg de controller voorzichtig schoon.

 

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Happy Clean is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Reinigingsproducten voor jouw PlayStation controller

Ontdek welke device cleaning producten geschikt zijn voor de schoonmaak van jouw Xbox of Playstation controller.

Start de keuzetool
Reinigingsproducten voor jouw PlayStation controller