Desinfecteren met UV-C licht

Zo kon je veilig stemmen in Gemeente Hilversum

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in 2021 gewoon doorgegaan. Wel wat anders dan normaal, aangezien we nog steeds te maken hadden met de verspreiding van het corona virus. Dit maakte het organiseren erg uitdagend. Ook voor gemeente Hilversum.

Als dé mediastad van Nederland hebben zij ruim 65.000 stemgerechten, waarvan 80,6% heeft gestemd tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Om haar inwoners veilig te laten stemmen, heeft gemeente Hilversum gebruik gemaakt van onze UV-C desinfectiebox.

Deze box bevat speciale UV-C lampen die zoal stempotloden, werkplekapparatuur of bezoekerspassen desinfecteert. Hoe hebben zij de box ervaren en wat vonden zij van het organiseren van de Tweede Verkiezingen in de coronatijd? Projectleider Ron van Roon deelt namens gemeente Hilversum zijn ervaring van deze bijzondere verkiezingen.

 

De verkiezingen in Hilversum

Ron: "Tijdens de verkiezingen ben ik projectleider geweest en heb ik een rol gespeeld in het organiseren en begeleiden van de verkiezingen. Daarbij hoort ook de handen uit de mouwen steken en meewerken.

Door de vele maatregelen rondom het COVID-19 virus, was het organiseren van de verkiezingen enerverend en ook bijzonder leuk om mee te maken. Om wat meer achtergrondinformatie te geven: wij zijn al in juni 2020 gestart met de voorbereidingen. Het ene moment hadden we projectoverleg, werden de instructies voor de stembureauleden voorbereid en het andere moment bestonden mijn werkzaamheden uit het beantwoorden van vragen per telefoon of e-mail.

Het was hard werken en best wel spannend. Tot op het laatste moment moest je scherp zijn om de voorschriften goed na te kunnen (laten) leven en werden nieuwe maatregelen getroffen. We hebben, net zoals de collega’s bij andere gemeenten, daarvoor maandenlang bergen werk verzet en goede voorbereidingen getroffen. Als kiezer krijg je dat vaak niet mee."

Uiteindelijk heeft de gemeente Hilversum gekozen voor het desinfecteren van stempotloden met UV-C licht. Dit werd gedaan met de UV-C desinfectiebox van Happy Clean. 

En zo werkte het: Na het stemmen, werden de potloden verzameld en op een speciaal rekje gelegd. De potloden werden vervolgens belicht met speciaal UV-C licht. Precies lang genoeg om te desinfecteren. Daarna konden ze weer gebruikt worden. 

"Wij waren direct enthousiast over deze oplossing", vertelt Ron. "De UV-C desinfectiebox past binnen ons beleid van een duurzame en milieuvriendelijke gemeente. Ook is hiervoor gekozen om praktische overwegingen. Op deze manier wordt namelijk het stemproces niet onderbroken en kan tussentijds een behoorlijk aantal potloden telkens veilig en snel worden gedesinfecteerd. En niet onbelangrijk; virussen en bacteriën worden daarmee onschadelijk gemaakt."

 

De reacties

"De reacties van kiezers en vrijwilligers waren uiteenlopend", vertelt Ron. "Sommigen hadden liever een potlood meegekregen of zelf meegenomen. Anderen waren onder de indruk van dit simpele en effectieve hulpmiddel. 

De box was makkelijk te gebruiken en daardoor simpel om vrijwilligers te instrueren. Het was heel prettig om bij de stembureaus in Hilversum zo efficiënt gebruik hiervan te maken."

 

Op naar de volgende!

"De verkiezingen zijn goed verlopen en daarmee hebben wij het gewenste resultaat bereikt. Het was ook een uitdagende en arbeidsintensieve verkiezing om te organiseren in deze tijd. Je wil niet dat er na de verkiezingsdagen een piek aan besmettingen komt bij de medewerkers van het bureau verkiezingen, de stembureauleden en kiezers. Dat is gelukkig niet gebeurd en daar zijn we blij mee", aldus Ron. 

"We zien de volgende verkiezingen positief in en gaan ervanuit dat, mede door het vaccinatieprogramma, de samenleving weer enigszins genormaliseerd is en dat het stemmen weer als vanouds gaat. Wel zijn we extra bewust over hygiëne. Wij zien het gebruik van de UV-C desinfectiebox voor andere doeleinden binnen de organisatie, zoals het desinfecteren van de werkplek, dan ook zeker als een optie." 

Ontdek hardware reiniging

Voor optimaal werkplezier voor jouw collega's

Plan een kennismaking
info-help