Waarom de ruimte ESD-reinigen?

Stofdeeltjes zijn een groot gevaar voor de serverapparatuur. Je beschermt het datacenter, serverruimte of MER door de aanwezigheid én aanvoer van stof in de ruimte te beperken. Het effectiefste is door de ruimte stofvrij te maken. Dit doe je aan de hand van ESD-reiniging. Bij het schoonmaken van een ruimte vol kwetsbare apparatuur is het belangrijk om zorgvuldig te handelen. Dit betekent onder andere dat je ESD-bescherming serieus moet nemen. 

Wat is ESD-reiniging?

ESD-reiniging is het stofvrij maken van de ruimte en uitwendig reinigen van de apparatuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van ESD beschermende (reinigings)middelen. De partij die de ESD-cleaning uitvoert, heeft de juiste kennis en training gehad om correct de handelen in een technische ruimte. Zo bescherm je jouw SER, MER of datacenter het beste tegen ESD-schade. 

Welke ESD beschermende reinigingsmiddelen worden gebruikt?

Voor de reiniging gebruiken wij speciale ESD-veilig schoonmaakmiddelen, dragen speciale kleding en ESD-schoenen om de hele ruimte schoon te maken. Ook wordt er alleen gebruikgemaakt van zwart geleidend (antistatisch) kunststofmateriaal en goedgekeurde ESD-stofzuigers. Dit alles voor extra bescherming voor de werking van de serverapparatuur.

Drie extra maatregelen voor een stofvrij datacenter

Naast een effectieve oplossing door de ruimte te ESD reinigen, wil je ook een efficiënte oplossing. Wij adviseren om een langdurig onderhoudsprogramma te nemen om het stofvrij houden van de ruimte zo efficiënt mogelijk te maken. Zo’n programma bestaat uit ESD-reinigingen, controlemomenten én extra maatregelen. Deze maatregelingen zijn doorlopend en gelden voor alle bezoekers die de technische ruimtes betreden. 

De maatregelen:

  1. Het plaatsen van kleefmatten bij de ingang van de ruimte. Elke bezoeker die de serverruimte betreedt, stapt op deze mat. Al het vuil onder de schoenen blijven kleven op de mat en komen dus niet de ruimte binnen.
  2. Een veiligheidssticker geplakt op de deur. Op deze sticker staan 10 veiligheidsregels waaraan de bezoeker van het datacenter zich moet houden. Dit als extra herinnering voor binnenkomst.
  3. Het geven van een training aan medewerkers die werken in de technische ruimtes. Hoe moeten zij zich in de ruimte gedragen om te voorkomen dat ze extra deeltjes de ruimte in nemen. Ook hierbij wordt gefocust op ESD bescherming. 

Benieuwd hoe datacenter reiniging werkt? Klik op de video en ontdek het!

 

Ga voor een specialist in datacenter reiniging

Een belangrijk advies bij het stofvrij maken van een technische ruimte is om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Je kan immers niet de ruimte betreden met een gewone stofzuiger en een sopje. Ook wil je alleen bezoekers in de serverruimte hebben die weten hoe ze zich moeten gedragen in de ruimte én de juiste vragen stellen. Bijvoorbeeld op welk losstaand stopcontact de ESD-stofzuiger aangesloten kan worden. Daarnaast moet het datacenter cleaning team beschikken over de juiste materialen, kennis en ESD-reiniging hebben gevolgd.

“Specialistische reiniging door Happy Clean maakt deel uit van de reeks maatregelen die wij hanteren om onze bedrijfscontinuïteit en die van onze klanten te garanderen. Wij krijgen hierdoor meer inzicht in de schoonmaakactiviteiten. Happy Clean doet dit onder andere door de uitvoering van deeltjesmetingen. Hierbij wordt het aantal stofdeeltjes in de lucht van een technische ruimte gemeten met behulp van een speciaal meetapparaat," aldus Stanley van Unigarant.

Hoe werkt ESD-cleaning bij Happy Clean?

Wij maken datacenters, patchkasten, SER, MER en UPS ruimtes stofvrij. Als wij langskomen, verwijderen wij zoveel mogelijk liggende stofdeeltjes in de ruimte. Hierbij wordt een speciaal onderhoudsprogramma opgesteld passend bij de huidige en gewenste situatie. Als er bijvoorbeeld een verbouwing of werkzaamheden plaatsvinden in de ruimte vraagt dit om een andere reinigingsaanpak dan als je langdurig de ruimte stofvrij wil houden.

Het ESD reinigen doen we op deze plekken:

  • (Onder) de computervloer, de muren, plafond en de liggende delen in de ruimte
  • Airco, kabelgoten, waterleidingen en stopcontacten
  • Patchkasten (in- en uitwendig), servers (uitwendig) en rest van de apparatuur (uitwendig)

Afhankelijk van het onderhoudsprogramma volgt er een controleronde, waarbij het aantal deeltjes in de ruimte worden gemeten. Op basis hiervan passen we het programma aan waar nodig.

Ook worden alle kunststofonderdelen in de ruimte behandeld met een anti-statica, zodat deze in de toekomst minder vuil aantrekt. Dit doen onze collega’s van het Datacenter Cleaning Team. Zij hebben jarenlange ervaring en bezitten de juiste certificaten (ESD-training, NEN 3140 en Cleanroom training).

Start met ESD-reiniging

Passende datacenter reiniging is belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit. We mogen dus best een aantal eisen aan de ESD-reiniging stellen. Wij koppelen daarom als eerste specialistische reinigingsorganisatie in Nederland de ISO-14644 cleanroom norm hieraan. Deze manier van werken volgen wij bij bedrijven in de financiële wereld, zorg en overheid. Wil jij net zoals deze bedrijven ontdekken hoe schoon en veilig jouw datacenter is? Meld je aan voor een vrijblijvende check.

Checklist - LinkedIn (300 x 800 px) (700 x 800 px) (4)