Een belangrijke norm voor jouw datacenter

In een datacenter wordt belangrijke data opgeslagen en verwerkt. Denk hierbij aan betalingen, klantgegevens en documentatie. We zijn hier allemaal afhankelijk van en bijna elk bedrijf heeft wel een serverruimte of huurt deze. Het is belangrijk dat je goed zorgt voor de serverapparatuur.

De meeste serverruimtes en datacenters hebben daarom voldoende koeling, ventilatie en klimaatbeheersingssystemen. Hiernaast wil je natuurlijk ook bewijzen aan jouw klanten en medewerkers dat het datacenter voldoet aan bepaalde eisen. Je doet dit met verschillende datacenter certificeringen, zoals de ISO 27001 en NEN-normen. Maar wist je dat er nog een belangrijke norm is die jouw datacenter onderscheidt van de rest?

 

Wat is de ISO-14644 norm?

Een datacenter ISO-norm die nog vrij onbekend is in Nederland is de ISO 14644-1. Dit is een cleanroom norm. “Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving: ontworpen om contaminatie aan het productieproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken, of indien mogelijk uit te sluiten.” Deze officiële norm is uitgebracht door NEN (Nederlandse Norm) en is vooral belangrijk voor bedrijven waarbij de het aantal stofdeeltjes het productieproces en materiaal kunnen aantasten, zoals ziekenhuizen, technische bedrijven en in datacenters.

 

Wat is het voordeel van deze ISO-norm voor datacenters?

De ISO 14644-1 klasse 8 cleanroom norm is een must have voor datacenters. Je geeft hiermee aan dat jouw datacenter de concentratie stof beperkt tot het minimum. Dit is belangrijk, want stofdeeltjes hopen zich op in de serverapparatuur. Het gevolg? Een grotere kans op kortsluiting, vertragingen en uiteindelijk downtime van het datacenter.

 

De negen klassen van de datacenter ISO-norm 

De datacenter ISO 14644-1 norm bestaat uit 9 klassen. Hoe lager de klasse, hoe minder deeltjes in de lucht aanwezig mogen zijn, oftewel: hoe schoner de ruimte is. Bekijk hieronder welke klasse voor datacenters geldt!

 

Deeltjes/m3
Klasse 0.1µm 0.2µm 0.3µm 0.5µm 1µm 5µm
ISO 1 10          
ISO 2 100 24 10      
ISO 3 1.000 237 102 35    
ISO 4 10.000 2.370 1.020 352 83  
ISO 5 100.000 23.700 10.200 3.520 832  
ISO 6 1.000.000 237.000 102.000 35.200 8.320 293
ISO 7       352.000 83.200 2.930
ISO 8       3.520.000 832.000 29.300
 ISO 9       35.200.000 8.320.000 293.000

 

Benieuwd hoe datacenter reiniging werkt? Klik op de video en ontdek het!

 

Hoe ontvang je deze ISO-norm?

Je ontvangt de ISO-norm voor datacenters door de concentratie stofdeeltjes in de lucht zo veel mogelijk te beperken. Je neemt meestal al onbewust maatregelen hiertegen. Denk bijvoorbeeld aan de koeling en aircosystemen van datacenters en serverruimtes die een deel van de zwevende stofdeeltjes filteren. Het is daarom belangrijk om de filters regelmatig te vervangen. Toch worden niet alle stofdeeltjes in een datacenter of serverruimte gevangen door filters. Je hebt ook nog stofdeeltjes die liggen op de serverapparatuur, onder de computervloer en op de patchkasten. Ook deze stofdeeltjes komen terecht in de serverapparatuur en moet je dus verwijderen. Hoe? Dit doe je met professionele en gecertificeerde datacenter reiniging.

 

Wat is datacenter reiniging?

Datacenter reiniging is het verwijderen van zoveel mogelijk liggende stofdeeltjes in de ruimte. Bij Happy Clean reinigen wij de ruimte met speciale ESD-stofzuigers en andere middelen. Alle kunststofonderdelen in de ruimte worden behandeld met een anti-statica, zodat deze in de toekomst minder vuil aantrekt. Het reinigen doen we op deze plekken:

 

  • (Onder) de computervloer, de muren, plafond en de liggende delen in de ruimte
  • Airco, kabelgoten, waterleidingen en stopcontacten
  • Patchkasten (in- en uitwendig), servers (uitwendig) en rest van de apparatuur (uitwendig).

De cleanroom schoonmaak moet door een gespecialiseerd bedrijf worden uitgevoerd. Je kan immers niet de ruimte betreden met een gewone stofzuiger en een sopje. Ook wil je niet iemand in de ruimte hebben die geen training heeft gehad hoe hij of zij moet omgaan met de serverapparatuur. De data moet je immers goed waarborgen. Onze medewerkers zijn daarom gekwalificeerd en gecertificeerd (ESD-training, NEN 3140 en Cleanroom training).

 

“Specialistische reiniging door Happy Clean maakt deel uit van de reeks maatregelen die wij hanteren om onze bedrijfscontinuïteit en die van onze klanten te garanderen. Wij krijgen hierdoor meer inzicht in de schoonmaakactiviteiten. Happy Clean doet dit onder andere door de uitvoering van deeltjesmetingen. Hierbij wordt het aantal stofdeeltjes in de lucht van een technische ruimte gemeten met behulp van een speciaal meetapparaat," aldus Stanley van Unigarant.

 

Hoe zorgt Happy Clean voor cleanroom schoonmaak in een datacenter?

Wij werken volgens vastgelegde, getoetste protocollen en procedures. Dit alles onder supervisie van onze ervaren projectmanagers. Zij werken met specialistische ESD veilige apparatuur, materialen en schoonmaakmiddelen, die voorzien zijn van een keurmerk. Zo maken zij de ruimte schoon (professioneel stofvrij). Dit doen we een keer per jaar of eenmalig. Afhankelijk van jouw behoefte. We helpen je daarnaast om de ruimte tussen onze bezoeken door stofvrij te houden.

 

Een voorbeeld van ons werkproces:

  1. We hebben contact over de ruimte en komen langs voor een risico-inventarisatie.
  2. Wij stellen een datacenter reinigingsplan op.
  3. De eerste ESD-reiniging vindt plaats. We verwijderen stof in de ruimte en noteren alle werkzaamheden in de werkmap.
  4. Tussendoor komen we langs voor controlerondes. Deze bestaan uit deeltjesmetingen en een visuele inspectie, waarbij de datacenter ISO-norm het uitgangspunt is.
  5. We geven je middelen om de ruimte zo stofvrij mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door personeel te trainen, een informatiebord voor bezoekers te plaatsen en we leggen kleefmatten bij de ingang. Als je op een kleefmat stapt, blijft het stof dat onder jouw schoenen zat op de mat kleven.

 

Starten met datacenter reiniging

Datacenters zijn het digitale hart van onze samenleving en jouw bedrijf. We mogen dus best een aantal eisen aan de reiniging stellen. Wij hebben daarom als eerste specialistische reinigingsorganisatie in Nederland de ISO-14644 cleanroom norm aangekoppeld. Deze manier van werken volgen wij bij bedrijven in de financiële wereld, zorg en overheid. Wil jij net zoals deze bedrijven ontdekken hoe schoon en veilig jouw datacenter is? Meld je aan voor een vrijblijvende audit risicobeheersing.

 

ESD-bescherming

Bij datacenter reiniging is het belangrijk om te denken aan ESD-bescherming. ESD staat voor Electro Static Discharge oftewel elektrostatische ontlading. ESD ontstaat door wrijving tussen kunststoffen. Mensen geleiden hierdoor ESD. Meestal is de ontlading zo klein dat we er niks van merken, maar ook deze lage ontlading is gevaarlijk voor apparatuur. Tijdens onze bezoeken dragen we daarom ESD-veilige kleding en gebruiken we een ESD-stofzuiger.

info-help