Klantverhaal Druten-Wijchen

Stempotloden desinfecteren met UV-C licht?

Hoe organiseer je een veilig evenement midden in coronatijd? Dat was de grote vraag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Ook bij de gemeenten Druten en Wijchen.

 

Run op de rode potloden

De gemeenten Druten en Wijchen hebben de organisatie van Tweede Kamerverkiezingen binnen hun gemeenten samen op zich genomen. Met bijna 50.000 stemgerechten en de verplichte hygiënemaatregelen waren er genoeg scenario’s waar de twee gemeenten rekening mee moesten houden.

Zij hebben dan ook op elke locatie gebruikgemaakt van de happy clean desinfectiezuilen (inclusief de hand sanitizer) en de UV-C desinfectiebox. Projectleider Monique van den Brekel vertelt in een interview waarom voor deze oplossingen zijn gekozen en hoe het organiseren van een van de meest besproken verkiezingen in jaren eraan toeging.

We werden al in augustus 2020 gewaarschuwd dat er een run zou komen op de rode potloden.

 

Hectisch en chaotisch

Deze twee woorden gebruikt Monique voor het omschrijven van het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in 2020. ‘Ik ben ingehuurd door de gemeente Wijchen als projectleider verkiezingen, maar ik ben zelf werkzaam voor NCOD Publiekszaken’, vertelt Monique.

‘De hele organisatie rondom de verkiezingen van de Tweede kamer heb ik verzorgd. Ik werd daarbij ondersteund door een heel team van medewerkers van Burgerzaken en Facilitair. Als projectleider ben je het interne en externe aanspreekpunt voor de verkiezingen en draag je de verantwoordelijkheid.

De afgelopen verkiezingen heb ik dan ook als hectisch en chaotisch ervaren. Veel van de nieuwe ontwikkelingen zijn lang onduidelijk geweest. Zo werd de tijdelijk wet verkiezingen covid-19 half januari definitief. We wisten toen pas welke veranderingen echt doorgevoerd zouden worden.

De standaard voorbereidingen waren natuurlijk al in gang gezet, maar we konden daarna pas echt aan de slag met de organisatie rondom het briefstemmen en vervroegd stemmen. Ook op de dag van de verkiezingen kwamen nog aanpassingen binnen. Hierdoor was het lastig werken en moesten we continue schakelen. Ook was er op een gegeven moment vanuit het ministerie een “overkill” aan informatie. Dit betekende uren en uren alle processen lezen en dit proberen te onthouden.

We moesten kiezen: Investeren in extra stempotloden of deze desinfecteren

 

Goede hygiëne tijdens de verkiezingen

‘De leverancier van de rode potloden waarschuwde ons in augustus 2020 dat er een run zou komen op de rode potloden en dat er vanwege corona een enorm leveringsprobleem was. Hij adviseerde meer rode potloden in te kopen. Dit hebben wij op zijn advies gedaan.

Later bleek alles gelukkig wel mee te vallen. We hadden echter niet genoeg potloden om eenmalig uit te delen en moesten kiezen tussen het inkopen van nieuwe stempotloden of het desinfecteren daarvan. Investeren in eenmalige stempotloden was weer een extra investering boven op de al oplopende kosten. Dus toen we een demonstratie van THP over de UV-C desinfectiebox kregen, klonk dit als de ideale snelle oplossing voor het desinfecteren van de potloden.

Ik was daarom gelijk enthousiast. Wij vonden de box uiteindelijk de meest veilige en prettige oplossing. Het werkt snel en zorgt voor veel minder afval dan het gebruik van wegwerpdoekjes.’

Bekijk hieronder de video met uitleg over de UV-C desinfectiebox

 

Handdesinfectie en UV-C licht

Uiteindelijk is er gebruikgemaakt van de desinfectiezuilen, hand sanitizers en de UV-C desinfectiebox. Volgens Monique zijn deze producten als prima ervaren. ‘Het materiaal zag er goed en verzorgd uit. De vloeistof van de hand sanitizers was prettig in het gebruik. Niet plakkerig, maar misschien wel wat te dun. Als de producten op waren, kon Happy Clean dezelfde dag nog wat extra producten leveren. Dat was prettig om te weten, want vooraf is het natuurlijk moeilijk inschatten hoeveel je van alles nodig hebt.

Ook waren de kiezers en vrijwilligers erg enthousiast over de UV-C desinfectiebox en vonden het een ingenieus systeem. We hebben alleen maar goede reacties ontvangen.’

 

Positieve terugblik

‘Gelukkig zijn de verkiezingen goed verlopen met weinig bijzonderheden. Dankzij de inzet van heel veel mensen hebben we de verkiezingen coronaproof kunnen organiseren’, aldus Monique.

Volgend jaar zijn de gemeenteraadverkiezingen. Het is dan nog onzeker of gemeenten weer rekening moeten houden met verplichte hygiënemaatregelen. ‘We hebben nog niet echt nagedacht over eventuele (verplichte) hygiënemaatregelen volgend jaar. Wellicht dat daar vanuit de overheid nog wel adviezen over komen. Het was wel een behoorlijke kostenpost, waardoor dit jaar veel meer geld is uitgegeven aan de verkiezingen. We moeten daarom goed nadenken waar het verkiezingsbudget het komend jaar aan wordt uitgegeven.’

 

En nu?

‘We zijn bewuster geworden van het hanteren van goede hygiëne. Ook op de afdeling Burgerzaken. Corona is nog niet de wereld uit. Vanwege de aard van onze werkzaamheden kan er niet altijd thuis gewerkt worden, waardoor een aantal mensen op de werkvloer aanwezig zijn. We krijgen dagelijks met burgers te maken dus dan is het belangrijk dat we de maatregelen zichtbaar in acht nemen.

Als corona nog bestaat is het voor ons zeker een mogelijkheid om de UV-C desinfectiebox in de toekomst nogmaals te gebruiken voor een vergelijkbaar evenement. Het is ook wel gebleken dat door alle maatregelen, gewone griepvirussen minder kans hebben gekregen zich te ontwikkelen. Dus dat is ook een voordeel. Daar zouden we eens over moeten nadenken als overheid.’

Ontdek hardware reiniging

Voor optimaal werkplezier voor jouw collega's

Laten we kennismaken
info-help