Wat is kabelmanagement?

Kabelmanagement is het ordenen van kabels op de werkplek. Waarschijnlijk ken je wel de term ‘kabelspaghetti’, waarbij, monitorkabels, stekkerdozen en internetaansluitingen in elkaar verstrikt raken, wat veel irritatie oplevert. Kabels wegwerken is nodig als je bijvoorbeeld gaat verhuizen, bij het inrichten van nieuwe werkplekken en bij het plaatsen van nieuwe apparatuur. Laat dit door een gespecialiseerd bedrijf doen, zoals Happy Clean. Het voordeel hierbij is dat wij de juiste middelen, kennis en materialen bezitten. 

Hoe werkt kabelmanagement bij Happy Clean?

Het uitvoeren van kabelmanagement is bij elk bedrijf anders. We hebben daarom als eerste een gesprek over de huidige en nieuwe situatie. Gaan we bijvoorbeeld bestaande werkplekken opnieuw bekabelen of gaat het om nieuwe werkplekken? En welke producten voor bekabeling hebben jullie al in huis? Door deze inventarisatie nemen wij de juiste spullen mee naar de klus. Voor het wegwerken en verbergen van kabels gebruiken we stekkerdozen, cable grips en cable sleeves. Indien gewenst plaatsen we nieuwe CPU-houders en monitorarmen, zodat je gelijk een ergonomische werkplek hebt. De materialen kunnen via ons worden aangeschaft. 

Hoe lang duurt het bekabelen van een werkplek?

Het verbergen en wegwerken van de kabels duurt ongeveer een halfuurtje per werkplek. In dit halfuur controleren we de bestaande kabels, aansluitingen en behuizingen op beschadigingen. Als alles Arbo verantwoord is, gaan we aan de slag met het bekabelen. Onnodige kabels verwijderen wij en de overige (nieuwe) kabels werken wij  netjes weg onder het (zit-sta) bureau. Hiervoor hanteren wij de NEN 3140-norm.

We maken de kabels van het toetsenbord, muis en monitor niet te strak vast, want jouw collega’s moeten wel de juiste werkhouding kunnen aannemen en het zit-sta bureau gebruiken. Na ongeveer een halfuur zijn we klaar en heb je een ergonomische, veilige en Arbo verantwoorde werkplek!

Zorg jij ook al voor schone hardware? Bekijk de video!

 

De voordelen van kabelmanagement

Het uitvoeren van kabelmanagement op kantoor zorgt ervoor dat je veiliger en prettiger kan werken. Dit is natuurlijk fijn voor alle gebruikers van de werkplek, maar ook voor de facilitaire afdeling en ICT. Hieronder staan vijf voordelen van goed kabelmanagement:

  • Je krijgt een Arbo verantwoorde, ergonomische werkplek
  • Er is een kleinere kans op kortsluiting
  • De kans op brandgevaar verkleint
  • Interne verhuizingen kost minder tijd
  • Minder frustratie bij controle van de werkplekken
Joey bekabelt al meer dan 10 jaar bij Happy Clean en heeft ondertussen al wel duizend werkplekken voorzien van goede bekabeling: “Doordat er veel stof en andere rotzooi op en in de stekkerdozen ligt, krijg je kortsluiting die tot brand kan leiden. Of je krijgt een computerstoring. Een klant van ons heeft dat al eens meegemaakt. Zij konden hierdoor anderhalve dag niet werken. Kabelmanagement toepassen vergroot dus de stabiliteit van het ICT-systeem.”

 

Kabelmanagement toepassen zorgt voor een veiliger kantoor

Het wegwerken van de bedrading onder het bureau zorgt dus voor een Arbo verantwoorde, ergonomische werkplek en een professionelere werkomgeving. Hiermee laat je aan jouw collega’s zien dat je er graag voor zorgt dat zij een goede werkplek hebben. Ze kunnen namelijk de juiste werkhouding aannemen door bijvoorbeeld de monitorarmen in hoogte te verstellen. Maar nog een belangrijk voordeel is dat je zorgt voor een veiliger werkomgeving. Goed kabelmanagement verkleint immers de kans op kortsluiting! Vaak zijn stekkerdozen aangesloten op andere stekkerdozen, hebben de kabels breuken of staan de stekkerdozen vol stof op de grond of het bureau. Voordat je het weet stoot iemand per ongeluk een glas water om en ontstaat er kortsluiting.

 

Kleinere kans op brandgevaar door goed kabelmanagement

Je verlaagt ook het brandgevaar. Wist je dat elektronica 1 op de 4 bedrijfsbranden veroorzaakt? Gelukkig ben je hiervoor meestal verzekerd. Je moet dan wel regelmatig de elektra laten keuren. Tijdens deze keuring controleert een officiële instantie onder andere de aansluitingen van de apparatuur rondom de werkplek. Bekabel daarom kabels op de juiste manier conform de NEN 3140-norm.

 

Kabelmanagement op kantoor volgens de NEN3140-norm

Kabels wegwerken in het kantoor, wil je het liefst doen volgens de NEN3140-norm. Maar wat is de NEN3140-norm? De NEN 3140 is een lijst met eisen waar je als bedrijf aan moet voldoen om de veiligheid van jouw medewerkers rondom elektrische installaties en apparaten te garanderen. Dit kan door periodiek de elektrische installaties en apparatuur officieel te laten keuren.


Als wij kabelmanagement uitvoeren, houden wij zoveel mogelijk rekening met deze norm. Zodat jij je hier minder zorgen over hoeft te maken. Dit doen we zo:

  • Wij gebruiken goedgekeurde stekkerdozen (GST)
  • Inspecteren de kabels, aansluitpunten en behuizingen op beschadigingen
  • Wij bekabelen een ergonomische en dus veilige werkplek

 

Kabelmanagement op kantoor doen wij door heel Nederland en België. Dus ook voor jouw kantoor in Rotterdam, Groningen of Amsterdam doen wij kabelmanagement toepassen. 

Kopje koffie?

Afdeling ICT en afdeling facility profiteren beiden van goed kabelmanagement. Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?  Neem contact op, wij vertellen het graag!

info-help