Hoe veroorzaakt stof in de serverruimte downtime?

Zwevende stofdeeltjes zie je nauwelijks in de ruimte. Het gaat hierbij om pollen, black dust of zinkdeeltjes. Deze stofdeeltjes komen via bezoekers de ruimte binnen. Dit gebeurt snel, tijdens de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld door een doos te openen of met vuile schoenen de ruimte te betreden. Via luchtcirculatie komen deze deeltjes terecht in de koelribben of ventilatoren, wat kan zorgen voor vertraging, oververhitting en zelfs downtime. De kans op deze gevolgen kan je gelukkig voorkomen door de juiste maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door professioneel het datacenter te laten reinigen.

Wat is datacenter reiniging?

Datacenter reiniging is het stofvrij maken van een technische ruimte. Het gaat hierbij om het uitwendig verwijderen van stof op de apparatuur, (onder) vloer en andere oppervlakken. Dit gebeurt door professionals met speciale ESD-reinigingsmiddelen. 

Robin (medewerker Datacenter Cleaning Team): “Voor het uitvoeren van de datacenter en serverruimte schoonmaakwerkzaamheden is secuur, rustig en met precisie werken belangrijk. Ieder onderdeel in een datacenter verdient namelijk zorgvuldigheid.”

Voor het stofvrij maken van een datacenter of andere technische ruimte, huur je niet zomaar een schoonmaakbedrijf in. Je hebt professionals nodig die weten hoe ze zich moeten gedragen in zo’n ruimte. Het zou je maar overkomen dat een schoonmaker per ongeluk een kabel lostrekt of geen ESD-veilige middelen gebruikt voor het schoonmaken van het datacenter. Het reinigen van technische ruimtes vraagt dan ook om een speciale, goed doordachte aanpak. Wij informeren daarom van te voren ons Datacenter Cleaning Team over alle benodigde informatie om de ruimte op de juiste manier stofvrij te maken. 

Hoe reinigen wij een technische ruimte?

Jouw serverruimte, MER of datacenter reinigen wij op basis van een van onze reinigingspakketten. Hierbij kan je kiezen tussen: Altijd veilig en Nu veilig.

De belangrijkste verschillen tussen de datacenter reinigingspakketten

  Altijd Veilig Nu Veilig
Aantal bezoeken Meerdere per jaar Eenmalig bezoek
Inhoud bezoek ESD-reiniging, controlerondes en andere extra maatregelen ESD-reiniging zonder extra maatregelen
Focus op  Stofvrij houden Stofvrij maken

 

Hoe maak je een serverruimte, datacenter of MER schoon? Dit vertelt Bjorn in de video!

 

Is het datacenter reinigingspakket ‘Altijd veilig’ wat voor mij?

Met het pakket ‘Altijd veilig’ zorgen wij voor een stofvrij datacenter, serverruimte of andere technische ruimte. Dit doen we voor een vaste prijs per jaar. Hiervoor krijg jij een passend, doorlopend reinigingsplan. We komen periodiek langs voor ESD-reinigingen en controlerondes waarbij we de aanwezige stofdeeltjes in de lucht meten. Wij vinden het belangrijk dat al jouw collega’s weten wat we doen en hoe zij zelf de ruimte zo stofvrij mogelijk kunnen houden. Daarom is er de mogelijkheid om bij dit pakket een in-house training te krijgen. Afhankelijk van jouw behoefte en de ruimte kan het pakket ‘Altijd veilig’ verder worden uitgebreid met: levering van kleefmatten, audit risicobeheersing, deeltjesmetingen en nog veel meer.

Het pakket ‘Altijd veilig’ past bij jou als je op zoek bent naar een langdurige oplossing.

Stanley van Unigarant: “Tijdens de in-house training hebben wij het gehad over het belang van de reiniging, wat Happy Clean precies doet en hoe ICT hieraan kan bijdragen. Ook was dit een goed moment voor mijn collega’s om aan te geven wat zij van de plannen vonden. Zo creëer je meer bewustwording onder het personeel.”

Is het Datacenter reinigingspakket ‘Nu veilig’ wat voor mij?

Met het pakket ‘Nu veilig’ komen wij eenmalig langs om de ruimte stofvrij te maken. Dit is vooral handig als je te maken hebt met een acuut reinigingsbezoek, verbouwing of verhuizing. Dit bezoek bestaat uit een ESD-reiniging. Dit doen we met de juiste beschermende kleding, een ESD-stofzuiger en gecertificeerde medewerkers (VOGs en Cleanroom).

Het pakket ‘Nu veilig’ past bij jou als je op zoek bent naar een tijdelijke oplossing.

Wat wordt er stofvrij gemaakt tijdens een reiniging?

Voordat we kunnen reinigen, komen wij langs om de ruimte te inventariseren en risico’s vast te stellen. Hierna volgt een passend reinigingsplan. Ongeacht het pakket ‘Nu veilig’ of ‘Altijd veilig’ komen wij altijd langs voor een ESD-reiniging. Deze bestaat uit:

  • reinigen (onder) de vloer
  • reinigen van muren, airco en liggende delen (zoals kabelgoten, stopcontacten)
  • in- en uitwendig reinigen van patchkasten
  • uitwendig reinigen van alle apparatuur en technische installaties 
  • handmatig verwijderen van grove stukken kabelresten, ty-raps en bouten

Wil jij datacenter schoonmaken regelen via een aanbesteding?

Ben je verantwoordelijk voor de technische ruimtes binnen een groot bedrijf of datacenter? Soms wordt datacenter reiniging aanbesteed. Ook hier hebben wij ervaring mee! Wij informeren je daarom graag waar je op moet letten bij een aanbesteding van datacenter reiniging.

Meer informatie

Doe dan in een paar minuten de (online) check.  Deze check bestaat uit een online formulier gevolgd door een adviesgesprek (op een later moment) met een van onze collega’s. Hierin krijg jij advies over datacenter reiniging. 

Checklist - LinkedIn (300 x 800 px) (700 x 800 px) (4)