Welke ISO-normen kun je behalen voor je datacenter?

Welke ISO-normen kun je behalen voor je datacenter?

Wil je aantonen dat je altijd bezig bent met het verbeteren van je serverruimte? En wil je aan je leidinggevenden laten zien dat je preventieve maatregelen neemt? Dan is het behalen van een of meerdere datacenter ISO-normen een goed idee.

In deze blog ontdek je welke datacenter ISO-certificaten je kunt behalen. Ook bespreken we de allerbelangrijkste cleanroom ISO-norm.

Met het behalen van dit soort normen optimaliseer je je datacenter en verbeter je de veiligheid en kwaliteit van je datacenter en ben je de concurrentie een streepje voor.

Waarom een datacenter ISO-certificaat halen?

ISO-certificaten behalen ligt binnen het bereik van alle organisaties, groot of klein, ongeacht de complexiteit van jouw serverruimte. Maar waarom is men zo geïnteresseerd in het behalen van deze certificaten? En waarom zou jij interesse moeten hebben in ISO-normen?

Hieronder een greep uit de redenen voor deze populariteit:

  •     (ISO)-certificeringen maken veiligheid en zekerheid tastbaar;
  •     Je bewijst dat je voldoet aan bepaalde normen;
  •     Je kwaliteitsstandaarden blijven continu hoog (dit verkleint de kans op storingen)
  •     Een ISO-certificering straalt kwaliteit uit;
  •     Je onderscheid je datacenter van je concullega’s.

ISO-normen zijn er om je te helpen met het beheren en managen van je organisatie. Daarnaast helpen ze je bij het monitoren, evalueren en verbeteren van je prestaties. Het gaat hierbij niet om eenmalige optimalisaties, maar om een continu proces van verbeteringen. Ook toon je via ISO-normen aan je leidinggevenden aan dat je je serverruimte goed op orde hebt.

Welke algemene datacenter ISO-normen zijn er?

ISO-normen bestaan er in alle soorten en maten. Voor iedere industrie zijn er weer andere varianten. Naast deze ISO-normen moet je eerst voldoen aan enkele basisvoorwaarden. Zo moet iedere digitale dienstverlener voldoen aan de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen. Deze basisvoorwaarden heb je vast al op orde.

Laten we daarom inzoomen op de verschillende ISO-normen. Hieronder zie je normen die je kunt gebruiken ter verbetering van je MER, SER, serverruimte of datacenter: 

●   ISO 270017 (kwaliteitsmanagement)

‘Data’ en ‘beveiliging’ zijn termen die hand in hand gaan. De ISO 27001 Norm is het populairst als het gaat om informatiebeveiliging. Geen verkeerde norm om te behalen in tijden van een toenemend aantal cyberaanvallen!

●   ISO 9001 (kwaliteitsmanagement)

Een andere populaire norm is de ISO 9001. Deze certificering toont aan dat je voldoet aan de internationale kwaliteitseisen.

●    ISO 50001 (energiemanagement)

Deze norm is gericht op de duurzaamheid van je datacenter. Met deze norm als leidraad verminder je je verbruik en je kosten. Dit is zowel voor het milieu als je eigen portemonnee een belangrijke ISO-norm.

●    ISO 45001 (arbomanagement) 

Bij deze norm staat de gezondheid en de veiligheid van je medewerkers voorop. Enkele vragen die je bij deze certificering kunt verwachten zijn: “Hoe erg wordt het personeel beïnvloed door zware fysieke inspanning? En hoe is de veiligheid op de werkvloer?”.

●   EN 50600 normenreeks

De NEN-norm 50600 is misschien geen ISO-norm, maar wel een erg belangrijke! Deze norm is de eerste in een reeks van normen voor de bouw en exploitatie van datacentra. In tegenstelling tot de ISO 27001 focust deze norm zich op de fysieke beveiliging van je center. Denk bijvoorbeeld aan inbraak en brand.

● ISO 22301 - Business Continuity 

De ISO-norm 22301 is wereldwijd de standaard als het gaat om de continuïteit van je organisatie. Met deze norm focus je je op de gevaren van potentieel disruptieve gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan vloedgolven, extreem weer en terroristische aanvallen. 

Voor het behalen van dit ISO certificaat moet je de gevaren van dit soort gebeurtenissen in kaart brengen. Daarnaast moet je plannen bedenken die ervoor zorgen dat je bedrijf nooit tot stilstand komt. Deze normering laat je nadenken over gevaren die normaal niet top of mind zijn. 

ISO 14644-1: de ISO-norm speciaal voor je cleanroom

Wist je dat er een ISO-norm speciaal voor cleanroom bestaat? In feite is een datacenter ook een cleanroom. Er staan belangrijke apparaten die gevoelig zijn voor deeltjes. Om er zeker van te zijn dat er niet te veel deeltjes in het datacenter rondzweven (en zo in de servers belanden) houden wereldwijd veel bedrijven voor hun technische ruimtes al ISO-normen aan. Een voorbeeld van een bedrijf dat serieus omgaat met de reiniging van hun serverruimte is Unigarant

Deze ISO-norm transitie van cleanrooms naar datacenters is in Nederland relatief nieuw, maar is wereldwijd de standaard. Nog maar weinig bedrijven passen de juiste technieken toe om een veilige ISO-waarde te handhaven. Dit is waarom Happy Clean zich heeft gespecialiseerd in het vaststellen van de hoeveelheid deeltjes in de lucht én in het verminderen van de deeltjes tot een veilige ISO-norm: ISO 14644-1 klasse 8. Dit is internationaal de juiste inschaling van een datacenter.

Hoe behaal je deze norm?

De ISO-norm 14644-1 is volledig gericht op het aantal stofdeeltjes in je de lucht van je datacenter. Heb je te veel stofdeeltjes? Dan zul je de norm niet behalen.

Laat Happy Clean de reiniging van je datacenter voor rekening nemen. Wij zorgen ervoor dat je ruimtes weer helemaal schoon zijn. Uiteraard minimaliseren we het aantal stofdeeltjes voor je. Zo kun je die felbegeerde ISO-norm behalen. Bekijk hier wat datacenter reiniging in de praktijk betekent:

Je serverruimte laten reinigen door een professional

Bij Happy Clean reinigen we de technische ruimtes van ieder bedrijf. Voor ons maakt het niet uit of je technische ruimtes groot of klein zijn. Voor iedereen hebben we een passende oplossing. 

Ben je benieuwd naar hoe we jouw datacenter veilig en schoon houden? Meld je aan voor een (online) check en ontdek de beste oplossing voor jouw situatie. Hopelijk tot snel!

Nieuwe call-to-action