ESD-bescherming datacenter - tips

4 tips voor goede ESD-bescherming in het datacenter

Statische elektriciteit heeft grote gevolgen wanneer de vonken rechtstreeks op de elektrische apparatuur overslaan. Van het dragen van speciale ESD-beschermende kleding tot het gebruiken van specialistische reinigingsmiddelen, we geven in dit blog vier uitgebreide tips over hoe je de ESD-bescherming het best aanpakt.

Wat is ESD-bescherming?

ESD, Electro Static Discharge, is statische elektriciteit. Wanneer een vonkje van deze statische elektriciteit in aanraking komt met elektrische apparatuur, kan dit ernstige schade toebrengen met downtime als gevolg  . ESD wordt onder andere opgewekt door wrijving van kleding of andere materialen, zoals rubberen schoenen die geleiden. Wat kan jij preventief doen om je datacenter te beschermen tegen ESD ? Gebruik onderstaande tips en ga de gevaren van ESD te lijf.

Hoe bescherm je het datacenter tegen ESD?

Hoe kun je het datacenter beschermen tegen ESD? Gebruik de onderstaande tips en ontdek hoe je je servers beschermt:

Tip 1: Draag speciale ESD-beschermende kleding bij het betreden van een datacenter

Statische elektriciteit ontstaat onder andere door wrijving van kleding. Daarom is het belangrijk om niet zomaar een datacenter binnen te wandelen, maar eerst een speciale ESD-beschermende jas aan te trekken. Omdat statische elektriciteit via de vloer geleid wordt, is ook het dragen van schoenen met rubberen zolen – zolen die isoleren – een no go. Draag dus ook speciale ESD-beschermende schoenen.

Tip 2: Bescherm de apparatuur in de serverruimte extra tijdens het schoonmaken

Wanneer een partij aan de slag gaat met het schoonmaken van de apparatuur binnen het datacenter bescherm je de apparatuur door speciale handschoenen te dragen. Leg bij voorkeur ook een matje neer op de vloer en draag een antistatische armband die de elektriciteit wegleidt. Bij Happy Clean reinigen we je apparatuur normaliter alleen uitwendig. Wanneer je apparatuur inwendig reinigt, is de kans op schade groot.

Tip 3: Preventieve ESD-bescherming is beter dan genezen

De apparatuur in jouw draaiende MER-, SER- of serverruimte is mogelijk goed beschermd door een ijzeren behuizing. Toch is het belangrijk de preventieve maatregelen zoals hierboven vermeld in acht te nemen, voor het geval er onopgemerkt toch iemand bezig is en de deur naar de server heeft openstaan. Elke vonk die ontstaat van ESD en op elektrische apparatuur terechtkomt kan schade toebrengen. Deze schade kan leiden tot downtime, wat snel hoge kosten met zich meebrengt.

Tip 4: Denk goed na over de te gebruiken (schoonmaak)middelen in de serverruimte

Met oog op ESD-veiligheid is de vloer dweilen met water en zeep binnen een datacenter niet verstandig. Bij het gebruik van water en zeep, verdampt het water waardoor er een zeeplaag op de vloer blijft liggen. Deze zeeplaag isoleert en vermindert de werking van de ESD-vloer aanzienlijk. Bij Happy Clean maken we gebruik van speciale ESD-reiniging die geen residu achterlaat. Let bij het gebruik van stofzuigers op de ESD-veiligheid, zorg ervoor dat de stofzuiger niet beschikt over een kunststofbuis – deze wekt statische elektriciteit op. Ook gewone borstels, waarmee je stof wegveegt dragen bij aan meer statische elektriciteit. Voorkom -niet zichtbare- schade en maak gebruik van materialen met voldoende ESD-bescherming.

ESD-bescherming mag niet ontbreken wanneer je aan de slag gaat met professionele datacenter cleaning. Gebruik onze tips en stel een plan van aanpak op. Hiermee voorkom je dat ESD voor problemen zorgt. Wil je meer weten over ESD-bescherming en de mogelijkheden van datacenter reinigingsdiensten van Happy Clean? En welke datacenter reinigingsdienst dan bij jouw organisatie past? Bekijk de productvergelijkingssheet  en bepaal welke reinigingsdienst het best bij jou past. 

Nieuwe call-to-action