Brand serverruimte - het gevaar van stof

Brand in de serverruimte voorkomen? Let op de gevaren van stof!

Een storing, slijtage of het plotseling uitvallen van apparatuur. Er zijn verschillende oorzaken waardoor brand in een serverruimte kan ontstaan. Als ICT-manager of systeembeheerder doe je er alles aan om gevaar in de serverruimte te voorkomen.

Stof is één van de grootste veroorzakers van problemen in je datacenter. In deze blog nemen we je mee in hoe de kleinste stofdeeltjes desastreuze gevolgen hebben en hoe je calamiteiten, zoals brand, in de serverruimte als gevolg van stof voorkomt.

Stof: één van de grootste veroorzakers van brand in je serverruimte

Zichtbare stofdeeltjes dalen neer en zorgen ervoor dat de koeling wordt geblokkeerd. De kleinere vaak onzichtbare stofdeeltjes, bijvoorbeeld metaal of geladen deeltjes, zorgen voor gevaar wanneer zij neerdalen op de printplaten van je apparatuur. In het ergste geval zorgt dit voor storingen met downtime als gevolg.

Kleinere stofdeeltjes vormen een risico wanneer metaal of geladen deeltjes op de printplaten voor storingen zorgen.

Oververhitting door stof in de koeling

Ook in de koeling van de apparatuur verzamelen zich stofdeeltjes, bijvoorbeeld in de ventilatoren. Hierdoor kan de warmte niet meer ontsnappen. De koeling kan zijn werk niet meer doen, met oververhitting van jouw apparatuur tot gevolg. Dit kost meer stroom en is daardoor niet efficiënt.  

Ook het onvoorbereid aan de slag gaan met het stofvrij maken van een serverruimte is gevaarlijk. Een stofzuiger aanzetten door deze ‘zomaar’ in een stroompunt in de serverruimte in te pluggen kan kortsluiting tot gevolg hebben.

Hoe voorkom je stof in je datacenter?

Om stof in je datacenter te voorkomen is het belangrijk relatief eenvoudige, preventieve maatregelen te nemen. Heb je bijvoorbeeld nieuwe apparatuur, pak de doos dan niet uit in de serverruimte, maar doe dit op een andere locatie. Zorg er qua inrichting voor dat er geen bureaus, bureaustoelen of open kasten in de server-, MER- of SER-ruimtes aanwezig zijn en dat de muren strak gestuct zijn.

Stof in de serverruimte, wat nu?

Welke preventieve maatregelen je ook neemt, stof is uiteindelijk onvermijdelijk. Het is belangrijk dat je weet welke ‘route’ een stofdeeltje aflegt en dat je hier rekening mee houdt tijdens de schoonmaak. Regelmatig grondig schoonmaken, bij voorkeur door een gespecialiseerde partner die de kennis, ervaring en expertise heeft van luchtstromen, hardware- en datacenterreiniging, is dan van groot belang.

Om calamiteiten als brand voor te blijven doe je er goed aan een gecertificeerde partner te betrekken bij de reiniging van je datacenter. Happy Clean heeft dé ultieme toolkit voor je opgesteld. Deze toolkit geeft je handvatten over hoe je de serverruimte veilig én schoon maakt. 

Datacenter cleaning toolkit