Server downtime- gevolgen

De gevolgen van een server downtime?

In het vorige artikel legden we uit wat server downtime is. En we bespraken de oorzaken van zo’n downtime. Hier gaan we dieper in op de financiële en operationele gevolgen van een downtime. Over heel de wereld vinden er downtimes plaats in datacenters. Zoals bijvoorbeeld bij het Azure-platform van Microsoft. Toen werden daar door oververhitting alle servers automatisch uitgeschakeld. Ook in Nederland komt het regelmatig voor. Bij de Drechtsteden-gemeenten ontstond er een downtime waarvan de kosten zelfs opliepen tot een half miljoen euro, omdat ambtenaren hun werk niet konden doen.

 

Wat zijn de kosten van een downtime?

De kosten van een downtime kunnen dus hoog oplopen. Maar hoe hoog zijn die kosten nu eigenlijk? Om dit helder te krijgen, verzamelden we hierover informatie. Een aantal feiten op een rijtje:

1. In 2022 stelde Uptime Institute een analyse rapport op. Hierin stond dat 60% van alle downtimes meer dan $100.000,- kosten en 15% van alle downtimes kost een bedrijf meer dan $1.000.000,-. Vooral de financiële sector, overheid, gezondheidszorg en productiebedrijven krijgen sneller te maken met hoge kosten door downtime. 

2. Uit een artikel van computable.nl blijkt dat Europese bedrijven gemiddeld drie storingen per maand hebben die gemiddeld per storing 115.034 euro kosten. Deze kosten worden vooral gemaakt doordat medewerkers niet kunnen werken, een bedrijfsproces wordt stopgezet en door tijd die nodig is voor reparatie.

3. Uit verschillende onderzoeken van het Ponemon Institute blijkt dat de kosten op kunnen lopen tot wel 8000 euro per minuut tijdens een downtime. En dit zal in de toekomst alleen nog maar zal stijgen.

 

Welke kostenposten ontstaan er bij een downtime?

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk om een downtime bij jouw bedrijf te voorkomen omdat de kosten hoog kunnen oplopen. Maar wat zorgt er nu voor dat deze kosten zo hoog zijn?

Wij hebben een tabel gemaakt waarin je kan zien welke kostenposten er aanwezig zijn bij een downtime én wat de minimale kosten hiervan zijn*:

Kostenpost Uitleg Minimale kosten
Derde partijen Expertise van buiten het bedrijf € 1.367
Materialen (equipment) Nieuwe servers, koelsystemen en luchtstroomvervangers € 1.101
Herstel Reparatie van materialen € 1.675
Opsporing Het vinden van het probleem € 773
IT Productiviteit Verminderende productiviteit van het IT-personeel € 6.168
End-user productiviteit Verminderde productiviteit van de systeemgebruikers € 13.759
Verloren inkomsten Verloren inkomsten tijdens de downtime € 23.452
Bedrijfsverstoring Stopgezette bedrijfsprocessen (bottlenecks) € 13.891
Totale kosten
  € 62.186

*De data zijn afkomstig uit een onderzoek uitgevoerd door het Ponemon Institute. Hierbij hebben ze de kosten van 63 ongeplande downtimes bij verschillende datacenters onderzocht. De kosten zijn omgerekend van dollar naar euro en kunnen verschillen zijn per bedrijf (dit is afhankelijk van de grootte van de datacenter).

 

Voorkomen van downtime is heel belangrijk

We kunnen dus gerust concluderen dat een downtime een enorme aanslag is op de financiën. Dat geld kan je beter besteden aan andere zaken binnen het bedrijf. Wij kijken graag met je mee hoe je een downtime kan voorkomen. Meld je aan voor de check. 

Nieuwe call-to-action