serverruimte inrichting - in 6 stappen naar een goede inrichting van de serverruimte

In 6 stappen naar een goede inrichting van de serverruimte

Een werkplek in de serverruimte of loslatend stucwerk zijn absolute no go’s wanneer het gaat om de inrichting van de serverruimte. Voor de optimale inrichting van een serverruimte moet je belangrijke aspecten meenemen.

In deze blog lichten we toe hoe je in zes stappen tot de optimale en veilige inrichting komt en welke belangrijke rol reiniging hierin speelt. Succes met de verbouwing of herinrichting van je serverruimte!

Stap 1: kies een zo klein mogelijke ruimte om de serverruimte in te richten

Binnen een eenmaal ingericht kantoorgebouw is het niet eenvoudig om de MER-, SER- of serverruimtes te verplaatsen, maar wanneer er ‘from scratch’ een kantoor wordt ingericht, doe je er idealiter goed aan om voor de serverruimte een zo klein mogelijke ruimte te kiezen. Niet alleen is de ruimte op deze manier beter schoon te houden, een kleine ruimte is eenvoudiger en sneller te koelen, wat bijdraagt aan een duurzamer behoud van de apparatuur binnen de serverruimte.

Stap 2: voor server-use only

Het klinkt wellicht als een open deur, maar zorg dat de serverruimte enkel en alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg dat alles wat er niet in hoort, zich ook niet in de ruimte bevindt. Dus geen extra (flex)werkplek in de serverruimte of een open kast om kabels of kantoorartikelen op te bergen. Indien je er niet aan ontkomt ook een kast in de ruimte te laten, zorg dan dat deze volledig afgesloten is. Indien in de serverruimte zich meubels of spullen bevinden, zorgen deze direct voor meer aantrekking van stofdeeltjes. Indirect zorgen deze stofdeeltjes voor een gevaar van de continuïteit van je bedrijf.

Stap 3: strakke muren in de serverruimte

Zorg voor een goed onderhoud van de muren in de serverruimte. Denk eraan dat zich geen schimmel vormt in de muren of dat er delen van het stucwerk loslaten. Dit kan leiden tot ernstige schade aan de apparatuur, bijvoorbeeld doordat er deeltjes zich – ongezien – in de apparatuur gaan ophopen.   

Stap 4: zorg voor een vaste vloer in de serverruimte

Zorg, bij voorkeur, voor een vaste, niet zwevende vloer in de serverruimte. Laat leidingen of kabels bij voorkeur langs de muren en het plafond lopen. Onder een zwevende vloer ontstaat namelijk een bepaalde luchtstroom, waardoor stofdeeltjes en ander vuil zich verplaatsen en in de serverruimte terecht kunnen komen. Wanneer kabels en leidingen bovenlangs lopen, trekt dit eveneens stof aan, maar deze zijn eenvoudiger te reinigen.  Een niet zwevende vloer is vaak aanwezig bij de modernere datacenters.

Dit betekent niet dat alle datacenters een niet-zwevende vloer hebben. In sommige gevallen is een zwevende vloer juist noodzakelijk om koele lucht te verplaatsen.

Stap 5: vermijd elke vorm van textiel in het datacenter

Vermijd elke mogelijke vorm van textiel. Neem als voorbeeld een textiele luchtkoker. Ongemerkt komen vezels van het textiel in de lucht terecht en dalen vervolgens neer in de apparatuur, wat enorme gevolgen (zoals downtime) kan hebben.

Stap 6: geen plafond in de serverruimte

Idealiter hebben datacenters geen plafond, of in elk geval geen cosmetisch plafond. Dit voorkomt de ophoping van stofdeeltjes en vuil. Het wordt geadviseerd tussen de serverruimte en de buitenconstructie van het pand geen extra plafond te plaatsen.

Een goede inrichting serverruimte en professionele schoonmaak gaan hand in hand 

Gebruik de zes stappen uit dit artikel en richt je serverruimtes zo goed en efficiënt mogelijk in. Op deze manier verklein je de kans dat er vuil of stof in de apparatuur komt. De inrichting en schoonmaak van je serverruimte kan je uiteraard zelf voor eigen rekening nemen, maar wil je dit 100% perfect hebben en problemen voor zijn, dan is professionele, specialistische reiniging een must.

Deze zes stappen geven aan hoe de serverruimtes idealiter ingericht worden om daarmee de kans op vuil, stofdeeltjes en onnodige vezels in apparatuur te verminderen en zelfs te voorkomen. Door middel van een ideale serverruimte inrichting maak je de reiniging eenvoudiger. Ook voorkom je dat je ruimte schadelijke deeltjes veroorzaakt (denk aan een muur die afbrokkelt).

Met goede en frequente professionele reiniging voorkom je uitval van apparatuur. Wil je meer weten over hoe je optimaal kunt komen tot een veilig – en schoon! – datacenter? Download dan de toolkit.

Datacenter cleaning toolkit