Optimaliseren datacenter

Advies nodig voor een veiligere serverruimte? 5 praktische tips!

Heb je het gevoel dat er altijd wel iets te verbeteren is aan je serverruimte? 

Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat deze ruimte volledig schoon en veilig is. Zelfs bij de kleinste vuiltjes en imperfecties kunnen problemen ontstaan. 

Gebruik de adviezen uit dit blogartikel en verbeter de veiligheid van je serverruimte.

Serverruimte advies: 5 handige tips

Natuurlijk wil je dat de serverruimte zo goed mogelijk functioneert en altijd werkt. Helaas zijn er allerlei obstakels die dit in de weg kunnen staan.

Gebruik onderstaande adviezen en verklein de kans op problemen in je serverruimte:

Tip 1. Zorg voor een noodplan

Wanneer een systeem ongepland offline gaat (ook wel een downtime genoemd) heeft dat veel financiële en operationele gevolgen. De kosten kunnen snel oplopen tot tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. De kosten zijn afhankelijk van de tijdsduur van de downtime en de grootte van het datacenter.

Daarom is het belangrijk om een duidelijk noodplan op te stellen. Hierin leg je vast hoe je bedrijf zo snel mogelijk weer herstelt van een cyberattack of kapotte apparatuur.

Tip 2. Minimaliseer je energieverbruik

Wist je dat je serverruimte waarschijnlijk een stuk energiezuiniger kan? Volgens de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) bespaar je al zo’n 10% energie door je servers in spaarstand te laten werken.

Iedere serverruimte en iedere situatie zijn weer anders. Bedenk hoe je specifiek voor jouw datacenter energie kunt besparen. Ga dus na waar voor jouw serverruimte de grootste winsten te behalen zijn!

Waarschijnlijk zijn er veel momenten waarop er niemand in de serverruimte aanwezig is. Dan is het een goede optie om te kiezen voor Led-verlichting met af- en aanwezigheidssensoren.

Tip 3. Stel regelgeving op voor je serverruimte

Het is belangrijk om een duidelijk gedragsbeleid op te stellen voor de medewerkers die binnen het datacenter werken. Hierdoor blijft het datacenter in goede staat en worden veel problemen voorkomen.

In deze regels neem je bijvoorbeeld op wie en wat wel en niet het datacenter in mag. Een andere belangrijke regel die je kunt opnemen is om mensen te wijzen op het dragen van ESD-kleding. Deze regels zijn belangrijk om te voorkomen dat stof en andere schadelijke deeltjes in het luchtsysteem terecht komen. En je houdt open vloeistoffen buiten de kritische ruimtes.

Tip 4. Train medewerkers en evalueer

Alleen het opzetten van een helder gedragsbeleid is niet voldoende. Het is ook belangrijk om dit beleid regelmatig te bespreken met je medewerkers. En toets jouw medewerkers of ze op de hoogte zijn over hoe ze moeten handelen. Hierdoor voorkom je ongelukken en wordt de veiligheid van zowel de medewerkers als de data gewaarborgd. 

Een handige tip is om een sticker op de deur van je serverruimte te plakken. Op deze manier herinner je je collega’s regelmatig over de geldende regels.

Tip 5. Laat je datacenter reinigen door professionals

De apparatuur in een datacenter is erg gevoelig. Dat betekent dat een klein stofje, slechte luchtstroming of onzorgvuldig handelen er al voor kan zorgen dat apparatuur kapot gaat.

Daarom is het belangrijk om de apparatuur te laten reinigen door professionals. Zo verklein je het risico op ongelukken. En je bent er zeker van dat alles ook echt schoon is en dat er geen schadelijke deeltjes achterblijven. Ben je bewust van deze (vaak) onzichtbare gevaren in je datacenter.

Op zoek naar meer advies voor jouw serverruimte?

Meestal lijkt je serverruimte schoon, maar is hij dat (door allerlei onzichtbare stofdeeltjes) niet.

Dat maakt het verstandig om de optimalisatie van jouw serverruimte niet uit te stellen. Neem contact op met ons en zorg voor een schoner en veilig datacenter.

Nieuwe call-to-action