Gevaar in datacenter

Het onzichtbare gevaar in het datacenter

Waarschijnlijk heb je alles in het datacenter helemaal op orde. De kabels zijn netjes geordend, er vindt regelmatig onderhoud plaats en het datacenter is goed beveiligd tegen cyberaanvallen. Maar er is nog een vijand waar je misschien niet zo snel aan denkt en die voor veel moeilijkheden kan zorgen: deeltjes (particles).

Gecontroleerde luchtstromen voorkomen niet alles

Datacenters gebruiken al gecontroleerde luchtstromen om te voorkomen dat verontreinigende stoffen de servers vervuilen. Maar heb je weleens gedacht aan de (stof)deeltjes die binnen komen via jouw collega's? Of de deeltjes die ontstaan door draaiende delen van de apparatuur? Deze stofjes zijn nauwelijks tot niet zichtbaar en alleen snel te herkennen door hiervoor opgeleide professionals.

Op welke stofdeeltjes moet je letten?

Als deze deeltjes zich opstapelen in de serverapparatuur ontstaat er oververhitting of zelfs een defect. Het is dus belangrijk om deze deeltjes regelmatig te verwijderen. Op welke deeltjes moet je letten? Hieronder staan de belangrijkste:

1. Pollen

In de lente en zomer hebben veel mensen last van hooikoorts. Dit komt door pollen in de lucht. Onder andere de hazelaar, eikenboom, kastanjeboom en gras zijn de boosdoeners. Deze pollen irriteren niet alleen onze luchtwegen. Ze gaan ook zitten op ons haar, onze kleding en onze huid. De kans is dus groot dat jouw collega's deze pollen onbewust mee naar binnen brengen.

2. Black Dust

Niet alleen van buitenaf dreigt er gevaar. Ook de eigen apparatuur kan schadelijke stofdeeltje produceren wanneer deze niet goed wordt onderhouden. Is bijvoorbeeld de aandrijfriem van de luchtkoelers versleten? Dan ontstaat er zwarte roet, ook wel black dust genoemd. Dit is ijzeroxide (FeO) en heeft een magnetische lading. Als deze stof via de luchtstroom verdeeld wordt over het datacenter vormt dat een risico. 

3. Zinkdeeltjes

Zinkdeeltjes ontstaan op gegalvaniseerde metalen voorwerpen. We denken vaak dat zink ontstaat door verroesting. Dat is niet het geval. Het is juist omgekeerd. De zinklaag die we aanbrengen als roestpreventie creëert een drukspanning in het metaal. Hierdoor zet het metaal uit en dit zorgt voor het ontstaan van de zinkdeeltjes. Deze deeltjes zijn geleidend en kunnen spanningsstoringen veroorzaken in elektrische apparatuur.

4. Huid, haar, stof, modder en kledingdeeltjes

Deze stofdeeltjes zijn meestal heel klein en ze vallen nauwelijks op. Ze worden vaak onbewust door mensen naar binnen gebracht via kleding, schoenen of bijvoorbeeld de dozen van nieuwe materialen. Gaan deze deeltjes in het luchtsysteem en de serverapparatuur zitten? Dan veroorzaken ze bijvoorbeeld een luchtstroomblokkade of oververhitting.

Meten is weten

Er zijn dus veel verschillende deeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de servers oververhit raken. De meeste van deze deeltjes zijn niet met het blote oog te zien. Daarom is het moeilijk om vast te stellen welk risico je loopt in jouw datacenter. Gelukkig zijn er wel manieren om deze deeltjes te meten. Bijvoorbeeld via een deeltjesmeting.

Kom erachter waar je aan toe bent

Ben je benieuwd hoe je kan zorgen voor het digitale hart van jouw organisatie? Download dan de datacenter toolkit. Deze staat vol met tips en tricks. 

Datacenter cleaning toolkit