Datacenter verbouwen - plan ook de schoonmaak

Een datacenter verbouwen? Plan ook de schoonmaak!

Sta je op het punt van een grote verbouwing van je datacenter of wordt er op (korte)termijn een nieuwe MER-, SER- of serverruimte gebouwd en ingericht? Dan sta je ongetwijfeld voor enorm veel keuzes. Hoe groot moet de ruimte worden, welke ruimte is hiervoor het meest geschikt en hoe regel je de ventilatie en de juiste temperatuur?

De schoonmaak van je datacenter mag in deze voorbereiding als belangrijk aandachtspunt niet ontbreken. In deze blog nemen we je graag mee in de voordelen van het verbouwen van je datacenter en de belangrijke rol die schoonmaak speelt in de planning.

Aandachtspunten bij de verbouwing van je datacenter.

Een nieuw datacenter bouwen of renoveren gaat gepaard met vele keuzes. Een groot voordeel van het verbouwen van je datacenter, is dat je direct ‘from scratch’ een goed en gedegen plan kunt maken met daarin bewuste keuzes om een duurzaam, veilig en schoon datacenter op te leveren. Een paar belangrijke aandachtspunten  om mee te nemen bij de verbouwing:

  • Houd de serverruimte zo klein mogelijk, beperk de ruimte tot het hoogst noodzakelijke. Een kleine ruimte is beter te koelen én schoon en veilig te houden;

  • Zorg dat de serverruimte alleen voor dit doel bestemd is. Plaats geen extra kasten (vooral geen open kasten) en plaats geen bureau voor een (ICT-)flexwerkplek;

  • Zorg voor strak gestucte muren;

  • Plaats bij voorkeur een vaste vloer, geen zwevende vloer waaronder leidingen en kabels lopen, laat deze bij voorkeur langs de muren en het plafond lopen;

  • Vermijd een ‘cosmetisch’ plafond, bij voorkeur heeft de serverruimte geen plafond en kijk je direct op de buitenconstructie.

Elke verbouwing heeft zijn weerslag op het datacenter

Ga je een volledig nieuwe ruimte inrichten of ga je deels verbouwen en dek je de apparatuur af, zodat de servers gedurende de periode kunnen blijven draaien? Zowel bij een verbouwing van een bestaande serverruimte als bij de bouw van een nieuw datacenter, is grondige voorbereiding verstandig. Schakel ook een specialistische reinigingspartner in voor advies. Wanneer je niet de ruimte zelf, maar een nabijgelegen ruimte verbouwt, heeft dit ook een weerslag op de serverruimte. Enkel een gaatje boren kan al voor stofdeeltjes zorgen. Zorg dus dat je bij elke verbouwing opnieuw kijkt naar de mogelijke gevolgen voor de serverruimte zodat je bijtijds datacentercleaning inschakelt.

Projectplan voor verbouwing datacenter? Daar hoort schoonmaak bij

Het komt vaak voor dat schoonmaak pas op een laatste moment wordt toegevoegd aan de oplevering van een nieuw of verbouwd datacenter. Een gerenoveerde ruimte wil jij, of een tussenpartij, immers schoon opleveren. Je doet er goed aan dit direct mee te nemen in het projectplan, zodat de specialistische partner die je voor de datacentercleaning inzet kan adviseren.

Plan, met de reinigingspartner, de schoonmaakmomenten goed in, nog vóór de totaaloplevering. Een lege patchkast is bijvoorbeeld perfect schoon te maken. Wanneer deze reeds volhangt kan je er minder goed bij. Opvolgende reiniging van je datacenter is goed te plannen door deze direct te koppelen aan de periodieke onderhoudsbeurten van apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aircofilters of brandblusinstallaties.

Sta je aan de start van een verbouwing of staat deze op de langere termijn binnen jouw organisatie gepland? Plan direct de specialistische reiniging in. Welke reiniging is voor jouw specifieke situatie het meest geschikt? Bekijk hier de productvergelijkingssheet van Happy Clean.

Nieuwe call-to-action