hoe maak je een koptelefoon schoon?

Hoe maak je een koptelefoon schoon?

Dagelijks heb jij jouw koptelefoon meerdere malen op. Over de weken en maanden heen wordt deze viezer en viezer. Huidschilfers en haren verzamelen zich in de oorkussens, wat een onhygiënisch gezicht geeft. Je zou denken dat een koptelefoon moeilijk schoon te maken is, maar het tegendeel is waar. In deze blog lees je hoe je jouw dure koptelefoon goed maar veilig schoonmaakt.

Waarom zou je jouw koptelefoon schoonmaken?

Een bluetooth headset is gevoelig voor schade, door het gebruik van water, een te harde borstel, of door een verstopping van zand en stof. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te reinigen om schade te voorkomen.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een koptelefoon?

  1. Zachte borstel
  2. Droge doek
  3. Microvezeldoek*
  4. Reinigingsspray (of water)

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat het goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken of kan je het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijdert? Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Let op!

  • Gebruik nooit agressieve vloeibare reinigingsproducten voor het reinigen van de koptelefoon. Middelen zoals alcohol of chloor kunnen elektronische apparaten permanent beschadigen. 
  • Gebruik nooit een haardroger om het droogproces te versnellen. Hierdoor kan er vocht in de koptelefoon komen wat mogelijk schade oplevert.

Een koptelefoon schoonmaken doe je zo

  1. Borstel het vuil met een zachte borstel uit de oorkussens
  2. Haal met een droge doek het resterende vuil weg uit de oorkussens
  3. Maak de microvezeldoek vochtig met reinigingsspray of wat water
  4. Reinig de behuizing met de vochtige microvezeldoek.


Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Happy Clean is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Reinigingsproducten voor mijn koptelefoon

Kom erachter welke device cleaning producten geschikt zijn voor het schoonmaken van jouw koptelefoon.

Start de keuzetool
Reinigingsproducten voor mijn koptelefoon