desinfecteren met uv-c licht

Desinfecteren met UV-C licht, hoe werkt het?

Wat is UV-C desinfectie?

Wat is UV-C desinfectie en hoe werkt het? In dit blogartikel leggen wij precies uit wat UV-C desinfectie inhoudt, hoe je het kan toepassen en hoe het een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen het coronavirus.

(Mobile) devices zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Consumenten doen boodschappen met de zelfscanner, museabezoekers worden rondgeleid via een audiogids en de kantoorwerkplek bestaat tegenwoordig uit een laptop, smartphone en/of tablet. Het gebruik van mobiele apparaten blijft groeien, maar vaak is het niet goed gesteld met de hygiëne van deze apparaten. De traditionele desinfectiemiddelen, zoals alcohol, kun je niet gebruiken. Deze zijn te agressief en kunnen de apparatuur beschadigen. Daarom is UV-C desinfectie het perfecte alternatief.

 

 


Hoe desinfecteert UV-C licht?

UV-C licht is voor 99,999 procent effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het gebruik van deze desinfectiemethode heeft drie grote voordelen: UV-C desinfectie werkt snel, is consistent én onschadelijk voor mobile devices. Door deze voordelen is de populariteit van UV-C desinfectie het afgelopen jaar enorm gestegen.
Door bacteriën, schimmels en virussen bloot te stellen aan een UV-C lamp, worden deze gedood. Het licht is onschadelijk voor hardware, is snel en effectief. Deze desinfectiemethode wordt al jaren toegepast in diverse branches en de werking is wetenschappelijk onderbouwd. Ook het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt geëlimineerd door een UV-C desinfectielamp. Wij vonden deze desinfectietechniek perfect voor het desinfecteren van laptops, telefoons en handscanners in kantoren, winkels en andere organisaties. Om deze reden zijn onze UV-C desinfectie apparaten ontwikkeld, die binnen 30 seconden iets kunnen desinfecteren.

 

Voordelen van UV-C desinfectie

Met UV-C desinfectie wordt het DNA van micro-organismen in zo’n mate beschadigd dat deze worden gereduceerd tot een aanvaardbaar niveau. Deze soort desinfectie is uitermate geschikt voor mobile devices als tablets, telefonie en scanners. Wij vertellen je graag waarom:

  • UV-C desinfectie is onschadelijk voor mobile devices in tegenstelling tot chemicaliën
  • UV-C straling is ook effectief tegen micro-organismen die resistent zijn tegen desinfecterende chemicaliën
    Mobile Devices worden binnen enkele seconden gedesinfecteerd
  • Desinfectie verkleint de kans op verspreiding van micro-organismen via mobile devices. Dit kan leiden tot minder ziekteverzuim, lagere kosten en minder benodigde capaciteit

Waar wordt UV-C desinfectie gebruikt?

UV-C desinfectie wordt gebruikt in verschillende branches met allen hetzelfde doel: desinfecteren. Het kan daarbij gaan over oppervlakken, water en luchtdesinfectie.

Oppervlakken
UV-C licht desinfecteert oppervlakken het beste als deze glad en schoon zijn. Verpakkingsmaterialen als karton, doppen en flessen, worden bijvoorbeeld via een transportband naar een tunnel geleid die de materialen belicht met UV-C straling. Door verpakkingsmateriaal en transportbanden regelmatig te desinfecteren, wordt de levensduur van de middelen verlengt.

Water
Ook water en UV-C desinfectie gaan al jaren hand in hand. Zo werd in 1910 UV-C lucht al gebruikt om water te reinigen en filteren. Tegenwoordig is UV-C desinfectie nog steeds onderdeel van waterzuivering. Zo wordt UV ontsmetting gebruikt voor het desinfecteren van het waterfiltersysteem in schepen. Daarnaast maken welness centers actief gebruik van desinfecterende UV lampen. Het water van zwem- en bubbelbaden wordt met UV-C licht gedesinfecteerd voordat dit terug in de baden wordt geplaatst. Chloor wordt vervolgens nog wel aan het water toegevoegd om de micro-organismen op een aanvaardbaar niveau te houden.

Lucht
In het nieuws lezen we het al veel vaker: UV-C licht desinfecteert lucht. Deze desinfectie wordt voornamelijk ingezet bij ruimtes waar de kans op verspreiding van micro-organismen reëel is, zoals behandelkamers in ziekenhuizen, drukbezochte gemeentehuizen en dierenstallen. Via mens en dier komen namelijk micro-organismen in de lucht, wat bijdraagt aan de verspreiding van bijvoorbeeld het griepvirus of hooikoorts, maar ook COVID-19. Met UV-C desinfectie wordt de lucht gereinigd om verspreiding tegen te gaan.

Van drinkwaterzuivering tot verpakkingen, UV-C desinfectie wordt dus veelzijdig ingezet, is onschadelijk en effectief. Gebruik UV-C desinfectie daarom ook in jouw organisatie om mobile devices te desinfecteren. Onze UV-C desinfectie apparaten zijn hier uitermate voor geschikt.


UV-C desinfectie in de zorg

Happy Clean is samen met experts overtuigd van de toegevoegde waarde van UV-C desinfectie in de zorg en dan met name de desinfectie van mobile devices, zoals tablets en telefoons. Ongeveer 95% van het mobiele apparatuur in ziekenhuizen bevat micro-organismen, zoals Staphylococcus Aureus en Micrococcus Luteus en ook wast 97% van de zorgverleners niet hun handen voor of na het gebruik van mobile devices. Dit terwijl het besmettingsgevaar via mobiele apparatuur net zo groot kan zijn als via de handen van zorgverleners.

Het gebruik van UV-C ontsmetting is dan ook dé oplossing voor de hygiëne in de zorg. Zorgmedewerkers willen natuurlijk een makkelijke oplossing voor het waarborgen van de hygiëne en het voorkomen van verspreiding van ziekenhuisinfecties, zeker nu. Daarom is het verstandig om UV-C desinfectie in de zorg in te zetten.

 

Gebruik maken van de voordelen?

Correcte reiniging en UV-C desinfectie zorgen dus dat mobiele apparatuur tot een aanvaardbaar niveau is gedesinfecteerd. UV-C desinfectie kan hierdoor een efficiënte oplossing zijn voor de preventie van verspreiding van micro-organismen, bijvoorbeeld in de zorg, kantoor en winkels. Wij vinden dit ook en introduceren daarom de Happy Clean Zuil en Happy Clean Box. Deze apparaten desinfecteren laptops, telefoons, bezoekerspassen, audioapparatuur en handscanners binnen 30 seconden. Meer informatie? Neem dan contact op.

Ontdek hardware reiniging

Voor optimaal werkplezier voor jouw collega's

Let's meet
info-help