serverruimte koeling - vergeet de schoonmaak niet

In de serverruimte een nieuwe koeling? Vergeet de schoonmaak niet!

Een te hoge temperatuur of een instabiel klimaat. Er is (bijna) niets schadelijker voor apparatuur. Ieder apparaat verbruikt stroom en produceert warmte. In deze blog leggen we het belang van goede serverruimtekoeling en -luchtcirculatie uit. Ook kom je in deze blog te weten waarom goede en frequente schoonmaak van je koeling van belang is.

Het gevaar van slechte koeling van je serverruimte

De temperatuur in de serverruimte kan hoog oplopen, bijvoorbeeld door high performances. Wanneer het te warm wordt, gaat apparatuur slechter presteren. De levensduur van de apparatuur vermindert en, in geval van een té hoge temperatuur, schakelt de apparatuur zichzelf uit. Je wilt het risico niet lopen dat je installaties uitvallen en complete netwerken uitschakelen. Deze downtime brengt hoge kosten met zich mee: installaties moeten vervangen worden of de infrastructuur moet opnieuw worden ingericht.   

Serverruimte apparatuur kan steeds beter tegen hogere temperaturen. Dit verkleint het gevaar van oververhitting. Maar heb je ook gedacht aan wat een hoge temperatuur voor mensen betekent? Het is namelijk niet fijn om te werken in een te warme serverruimte. Vandaar dat regulering van de temperatuur nog steeds van belang is.

De ideale temperatuur van je serverruimte

Wist je dat grote datacenters tegenwoordig testen met temperaturen tot wel 35 graden? Je serverappartuur kan dit in veel gevallen prima aan, maar arbo-technisch is dit minder verantwoord. De koeling van je ruimtes is daardoor met name belangrijk voor de mensen die werkzaam zijn in de technische ruimtes.

Over het algemeen mag gesteld worden dat de ideale temperatuur tussen de 20 en 25 graden is, waarbij het minstens net zo belangrijk is dat de temperatuur op een constant niveau wordt gehouden. Bij dit soort temperaturen is het prima werkbaar. Zorg er dus voor dat het koelsysteem en de ventilatie goed en efficiënt functioneren.

Een goede koeling is een must voor serverruimtes
Om de serverruimte voldoende gekoeld te houden, kan gekozen worden voor een koeling. Of voor een nieuwe manier van koelen – waarbij via een alley koude lucht in de apparatuur geblazen wordt. In dit tweede geval is het belangrijk om de richting waarop stofdeeltjes  zich via die luchtstroom bewegen te kennen en daar het reinigingsplan op af te stemmen.    

Bij een koelsysteem kan het voorkomen dat stofdeeltjes de ventilator blokkeren, waardoor deze zijn werk onvoldoende doet. De temperatuur van de apparatuur loopt opnieuw op met het risico op kortsluiting. Bij bestaande, maar zeker ook bij nieuwe koeling -evenals bij een mechanische ventilatie- is het een must deze regelmatig, professioneel te laten reinigen en stofvrij te maken zodat deze zijn werk blijft doen.

Het belang van terugkerende datacenter reiniging

Het goed reinigen van de koelsystemen vraagt om kennis en expertise. Om ventilatoren in een koeling stofvrij te maken en grondig te reinigen, is het vaak nodig de ventilatoren letterlijk uit de koeling te halen en schoon te maken.   Daarnaast is het belangrijk de filters van een airco-unit periodiek te vervangen. Installatiebedrijven hebben dit vaak standaard gekoppeld aan een onderhoudsbeurt. Het vervangen van de filters kan hierin een geheugensteun zijn om direct het schoonmaakplan mee te nemen.   

Wil je meer weten over het opstellen van een gedegen reinigingsplan voor zowel de serverruimtes als andere technische ruimtes   – waardoor je storingen en downtime kunt voorkomen? Download de ultieme toolkit voor een veilig en schoon datacenter.

Datacenter cleaning toolkit