Nudging voor een gezonde werkomgeving: zo doe je dat

Zo zorgt nudging voor een gezonde werkomgeving

Het gedrag van mensen wordt voor een heel groot deel bepaald door het onderbewustzijn, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Dat gaat om keuzes die we bijvoorbeeld thuis maken, in de supermarkt of op de werkvloer. Als werkgever is nudging dé manier om je werknemers een duwtje in de juiste richting te geven door keuzes aantrekkelijk en eenvoudig te maken. In dit blog lees je hoe je door nudging zorgt voor optimale kantoor hygiëne en een gezonde werkomgeving kunt creëren.

Iedereen kent wel het voorbeeld van de vlieg in het urinoir. Het lijkt zo simpel, maar het is een geweldige manier om de pot schoner te houden. Reken maar dat mannen keurig mikken! Een ander bekend voorbeeld is Holle Bolle Gijs. Kinderen (en ook volwassenen) vinden het geweldig om afval in de mond van het Efteling-icoon te stoppen. En wat te denken van de rode kruizen op stoelen in bijvoorbeeld de wachtruimte van de tandarts of het gemeentehuis. Zonder ook maar 1 woord tekst is het al duidelijk dat je niet op die plek mag zitten. Zeer effectieve vormen van nudging, die de keuzes beïnvloeden terwijl mensen zich er vaak niet bewust van zijn.

Een gezonde werkomgeving met nudging

Nudging is al jaren populair in publieke ruimtes. Er zijn ziekenhuizen die werken met gekleurde looplijnen, waardoor je heel eenvoudig naar een bepaalde afdeling loopt zonder dat je ook maar 1 keer op het bord hebt gekeken. En ken je de voetstappen op de grond in gebouwen die je automatisch naar de trap leiden om zo beweging te stimuleren? Deze simpele acties zorgen ervoor dat je het gedrag van mensen een bepaalde richting opduwt. Ook als het gaat om het creëren van een gezonde werkomgeving. 

Wat is een gezonde werkomgeving?

Een gezonde werkomgeving is een omgeving waarin werknemers zowel fysiek als mentaal welzijn ervaren en risico's op gezondheidsproblemen worden geminimaliseerd. Denk hierbij aan het faciliteren van goede ergonomie, luchtkwaliteit en werk-privébalans. In dit blog duiden wij met een gezonde werkomgeving op kantoorhygiëne. 

Waarom een gezonde werkomgeving?

Een gezonde werkomgeving is belangrijk voor het welzijn van jouw medewerkers. Als zij zich goed voelen, heeft dit een positieve impact op hun werktevredenheid en werkgeluk. Ook zorgt een gezonde werkomgeving voor meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Een investering in een gezonde werkomgeving betaalt zichzelf zo terug. 

Met nudging creëer je een gezonde werkomgeving

Door middel van nudging kan je medewerkers een richting op sturen. Dit werd ook vaak gedaan tijdens corona. Denk maar aan de kruizen op s bureaus waar mensen niet mochten gaan zitten of stickers met 1,5 meter afstand. Mensen gingen de extra hygiënemaatregelen op kantoor automatisch volgen. Maar hoe pak jij dat aan binnen je eigen bedrijf? Als facility coördinator wil je een schone, gezonde werkomgeving creëren op kantoor, waar iedereen zich prettig in voelt. Zowel de neatfreak collega voor wie het niet schoon genoeg kan zijn, als de collega’s die misschien minder letten op de hygiëne van de werkplek.

Effectief

Van papiertjes op de grond tot vieze theezakjes of koffiemokken op tafel. Iets wat je niet wil zien in je bedrijf, maar wat wel voor kan komen. Hoe kun je deze groep net het benodigde zetje geven zonder zelf ‘politieagent’ te hoeven spelen? Als je denkt dat je puur alleen door het plaatsen van meer prullenbakken ervoor zorgt dat afval eerder wordt weggegooid, kom je bedrogen uit. Door nudging moet je dit gedrag onbewust stimuleren. Geef een prullenbak een felle kleur of teken voetstappen op de grond die richting een prullenbak gaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen dan eerder hun afval weggooien. Effectiever (en goedkoper) dan het plaatsen van extra prullenbakken!

Voorbeelden van nudging op de werkplek

Met nudging wil je medewerkers door simpele maatregelen beïnvloeden tot het juiste gedrag, oftewel het verhogen van de medewerkersparticipatie op het gebied van hygiënisch werken. Wat zijn voorbeelden die je kunt toepassen binnen je bedrijf zodat medewerkers bijdragen aan de kantoor schoonmaak?

  • Een creatieve vorm van afval weggooien is door het plaatsen van baskets. Je ziet het regelmatig langs de kant van de weg, maar ook steeds meer op schoolpleinen. Erg geschikt voor een jongere doelgroep, maar ook volwassenen zullen zich even een NBA-speler wagen.
  • Zet een doos met Device Cleaning Wipes van Happy Clean neer op iedere werkplek voor het reinigen van hardware en devices. Werknemers kunnen zo zelf hun laptop, beeldscherm, laptop, AirPods, toetsenbord en bureau schoonmaken. Om hen te motiveren om ook echt de doekjes te gaan gebruiken, kun je een felgekleurde, duidelijke afbeelding opplakken met daarop het doel. Of je plaatst handafdrukken naast de doekjes. Vergelijkbaar met voetstappen die richting afvalbakken gaan. Plaats bijvoorbeeld bij de entree van diverse ruimten een handzeepdispenser met een citrus aroma. Door de lekkere citroengeur gaan mensen eerder hun handen wassen. Ook dat is nudging!

Een gezonde werkomgeving met hardware en device reiniging

Wil jij meer weten over het toepassen van nudging binnen jouw bedrijf voor optimale kantoorhygiëne? En wil jij ook eens de reinigingsdoekjes voor hardware en devices testen, die door heel Nederland met tevredenheid worden gebruikt? Maak dan een praatje met een van onze collega's. 

Speciaal voor jou: toolkit

Download kosteloos de Device Cleaning toolkit met handige hulpmiddelen, zoals een product sample kit. Zo maak jij snel en gemakkelijk de eerste stap naar schone devices.

Ik wil de toolkit
CTA toolkit