Nudging voor een gezonde werkomgeving: zo doe je dat

Zo zorgt nudging voor een gezonde werkomgeving

Met een schoonmaakbedrijf dat iedere dag over de vloer komt, moet het wel brandschoon zijn. Voor een gezonde werkomgeving hoef je verder niets meer te regelen zou je denken. Niet waar! Je kunt door professionele schoonmakers minder in te schakelen zelfs een flinke stap vooruit zetten op het gebied van hygiëne. Het levert je bovendien een aanzienlijke kostenbesparing op. In dit blog ontkrachten we nog meer mythes op het gebied van kantoorschoonmaak.

Iedereen kent wel het voorbeeld van de vlieg in het urinoir. Het lijkt zo simpel, maar het is een geweldige manier om de pot schoner te houden. Reken maar dat mannen keurig mikken! Een ander bekend voorbeeld is Holle Bolle Gijs. Kinderen (en ook volwassenen) vinden het geweldig om afval in de mond van het Efteling-icoon te stoppen. En wat te denken van de rode kruizen op stoelen in bijvoorbeeld de wachtruimte van de tandarts of het gemeentehuis. Zonder ook maar 1 woord tekst is het al duidelijk dat je niet op die plek mag zitten. Zeer effectieve vormen van nudging, die de keuzes beïnvloeden terwijl mensen zich er vaak niet bewust van zijn.

 

Een gezonde werkomgeving met nudging

Nudging is al jaren populair in publieke ruimtes. Er zijn ziekenhuizen die werken met gekleurde looplijnen, waardoor je heel eenvoudig naar een bepaalde afdeling loopt zonder dat je ook maar 1 keer op het bord hebt gekeken. En ken je de voetstappen op de grond in gebouwen die je automatisch naar de trap leiden om zo beweging te stimuleren? Deze simpele acties zorgen ervoor dat je het gedrag van mensen een bepaalde richting opduwt.

In de jaren waarin corona het nieuws domineerde, is een deel van het bedrijfsleven met nudging aan de slag gegaan, zodat mensen de extra hygiënemaatregelen op kantoor automatisch gingen volgen. Maar hoe pak jij dat aan binnen je eigen bedrijf? Als facility coördinator wil je een schone werkomgeving creëren op kantoor, waar iedereen zich prettig in voelt. Zowel de neatfreak collega voor wie het niet schoon genoeg kan zijn, als de collega’s die misschien minder letten op de hygiëne van de werkplek.

 

Effectief

Van papiertjes op de grond tot vieze theezakjes of koffiemokken op tafel. Iets wat je niet wil zien in je bedrijf, maar wat wel voor kan komen. Hoe kun je deze groep net het benodigde zetje geven zonder zelf ‘politieagent’ te hoeven spelen? Als je denkt dat je puur alleen door het plaatsen van meer prullenbakken ervoor zorgt dat afval eerder wordt weggegooid, kom je bedrogen uit. Door nudging moet je dit gedrag onbewust stimuleren. Geef een prullenbak een felle kleur of teken voetstappen op de grond die richting een prullenbak gaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen dan eerder hun afval weggooien. Effectiever (en goedkoper) dan het plaatsen van extra prullenbakken!

Voorbeelden van nudging op de werkplek

Met nudging wil je medewerkers door simpele maatregelen beïnvloeden tot het juiste gedrag, oftewel het verhogen van de medewerkersparticipatie op het gebied van hygiënisch werken. Wat zijn voorbeelden die je kunt toepassen binnen je bedrijf zodat medewerkers bijdragen aan de kantoor schoonmaak?

  • Een creatieve vorm van afval weggooien is door het plaatsen van baskets. Je ziet het regelmatig langs de kant van de weg, maar ook steeds meer op schoolpleinen. Erg geschikt voor een jongere doelgroep, maar ook volwassenen zullen zich even een NBA-speler wagen.
  • Zet een doos met professionele reinigingsdoekjes van Happy Clean neer op iedere werkplek voor het reinigen van hardware. Werknemers kunnen zo zelf hun laptop, beeldscherm, laptop, AirPods, toetsenbord en bureau schoonmaken. Om hen te motiveren om ook echt de doekjes te gaan gebruiken, kun je een felgekleurde, duidelijke afbeelding opplakken met daarop het doel. Of je plaatst handafdrukken naast de doekjes. Vergelijkbaar met voetstappen die richting afvalbakken gaan. Plaats bijvoorbeeld bij de entree van diverse ruimten een handzeepdispenser met een citrus aroma. Door de lekkere citroengeur gaan mensen eerder hun handen wassen. Ook dat is nudging!

Een gezonde werkomgeving met hardware reiniging

Wil jij meer weten over het toepassen van nudging binnen jouw bedrijf voor optimale kantoorhygiëne? En wil jij ook eens de professionele hardware reinigingsdoekjes testen, die door heel Nederland met tevredenheid worden gebruikt? Vraag dan een hardware reiniging demo aan.

Hoe goed is jullie kantoor hygiëne?

Doe onze ultieme kantoor hygiëne check en ontdek jullie score!

Download checklist
Happy-Checklist