Duurzaamheid, circulair ondernemen en milieu

Als organisatie werken wij aan een schone omgeving. Letterlijk én figuurlijk. Bij de realisatie van ons kantoor is nadrukkelijk gewerkt volgens het ‘cradle-to-cradle’ principe. Warmte wordt hergebruikt en er zijn ecologische isolatiematerialen toegepast. Op ons kantoorgebouw zijn 155 zonnepanelen geplaatst om onze energieverbruik terug te winnen. Wij maken gebruik van automatische verlichting bij aan- en afwezigheid en hemelwaterafvoer vindt plaats middels een door ons pand stromende beek. 

 

Vriendelijke Device Cleaning products

Het ontwikkelen van onze Device Cleaning products doen wij met een oog op duurzaamheid. Wij zijn momenteel druk op zoek naar een duurzamere oplossing voor onze individueel verpakte Device Cleaning Wipes. Er zijn helaas nog weinig oplossingen om schoonmaakdoekjes vochtig te houden met een afbreekbaar sachet. 

De doeken in onze wipes zijn 100% viscose. Het reinigingsmiddel is vriendelijk en niet schadelijk voor devices en milieu. Om een duurzaam alternatief te hebben, zijn in 2023 een multipack wipes en spray ontwikkeld. De doeken zijn nog steeds van 100% viscose, hebben een vriendelijk middel, maar zijn niet meer individueel verpakt. De plastic bus en spray kan je recyclen, herbruiken of opnieuw vullen met een refill wipes. Daarnaast kan je ook kiezen voor een van onze microvezeldoeken om jouw beeldscherm mee schoon te maken. Deze doeken zijn herbruikbaar. 

Al onze producten komen uit Europa en worden op een eerlijke manier ontwikkeld. Producten die uit ons assortiment gaan, proberen wij een ander doel voor te vinden. Bijvoorbeeld door een donatie te maken aan de voedselbank. 

 

Duurzaam reinigen

De producten waar Happy Clean mee werkt zijn niet schadelijk voor de hardware en zijn daarnaast ook niet schadelijk voor mensen en/of milieu. Bij reiniging gebruiken we een 100 procent vriendelijk reinigingsmiddel. Onze producten geven niet af en voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. 

Wij gebruiken zoveel mogelijk herbruikbare middelen: jerrycans, sprayflacons, cilinders en microvezeldoekjes. Wij ontvangen al onze reinigingsmiddelen in jerrycans. De jerrycans worden overgeschonken op sprayflacons. Dit gebeurt met een doseerdop om verspilling van reinigingsmiddel te voorkomen. De lege jerrycans gaan terug naar de leverancier zodat deze hergebruikt kunnen worden.

In onze cilinders zit droge perslucht. Deze cilinders gebruiken wij telkens opnieuw en worden iedere dag opnieuw gevuld. De microvezeldoekjes wassen wij na elke reiniging om ze vervolgens weer mee te nemen naar een volgende reiniging. Aan het einde van de levensduur worden de doeken gerecycled. 

 

Duurzaam onderweg

Wij rijden dagelijks door heel Nederland en België naar onze opdrachtgevers. Om dit verantwoordelijk te doen, bestaat het grootste deel van ons wagenpark uit elektrische of hybride auto’s. Ook proberen wij het vervoer zo efficiënt mogelijk in te plannen, zodat niet onnodig auto's onderweg zijn. 

 

Reclycling van reinigingsmiddelen en wipes 

Onze reinigingsdoekjes worden vaak weggegooid bij het restafval. Om dit te voorkomen, hebben wij een speciale milieubox gemaakt. Hierin kun je de doekjes en verpakking gooien en wij halen ze op om te recyclen.

Tijdens de uitvoering van onze werkzaamheden treffen wij regelmatig afgedankte hardware aan die vaak blijft liggen en de kans loopt om te worden weggegooid. In 2017 zijn wij inzamelpartner geworden van een toonaangevend recyclingbedrijf Wecycle, specifiek voor elektrische apparatuur. Hierdoor kunnen onze opdrachtgevers hun afgedankte hardware bij ons inleveren. Wij zorgen ervoor dat de hardware op een verantwoorde wijze wordt afgevoerd. Het recyclingbedrijf laat er weer nieuwe grondstoffen van maken. Zo leveren we samen een bijdrage aan de circulaire economie.

Sociaal ondernemen vinden wij erg belangrijk. Daarom hebben wij les gegeven aan Het Prisma in Arnhem. 

Social Return (SROI) bij Happy Clean

Wij vinden het meer dan vanzelfsprekend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Iedereen die daartoe gemotiveerd is moet een kans krijgen op een leuke baan en zichzelf te ontwikkelen, ook als je het minder getroffen hebt. Onze ervaring is dat onze dienstverlening met de juiste training en supervisie geschikt is voor SROI.

Sinds 2001 werken wij daarom samen met een sociale werkplaats om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een zo regulier mogelijke arbeidsplaats te leiden. Een aantal van onze vaste medewerkers zijn via deze sociale werkplaats bij ons gaan werken als getrainde hardware reiniger.

 

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Om activiteiten omtrent sociaal ondernemen vast te leggen, gebruiken wij de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit is een landelijk meetinstrument én keurmerk dat de mate van socialer ondernemen objectief zichtbaar maakt. Ook voor aanbestedingen is de PSO een handig meetinstrument, waarmee je aanbieders onderling goed kan vergelijken op het gebied van MVO.

PSO bestaat uit vier niveaus: aspirant-status, trede 1, trede 2 en trede 3. Hoe meer werkgelegenheid je als bedrijf aanbiedt en hoe beter je voldoet aan de kwalitatieve eisen, zoals integratie en ontwikkeling, hoe hoger het niveau aldus trede. In december 2022 hebben wij de hoogst haalbare Trede (Trede 3) bereikt.

 

Samenwerking met Voortgezet Speciaal Onderwijs Het Prisma

Naast dat wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, willen wij ook graag kinderen wat leren. Tussen 2017 en 2023 hebben wij daarom een mooie samenwerking gehad met het Voortgezet Speciaal Onderwijs – Het Prisma. Zij bieden voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte, vanwege beperkte cognitieve mogelijkheden, grote belemmeringen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling en/of meervoudige beperking (waaronder EMB/EVB+ leerlingen). De leerlingen dienen gedurende de opleiding werk-ervaring op te doen door middel van stages. Echter is het oefenen van werkprocessen op een stageplek buiten de onderwijsinstelling niet altijd mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld uitdagingen met vervoer, begeleiding op locatie en stagebegeleiders. Een oplossing hiervoor is om stageplekken in de onderwijsinstelling te verzorgen. Ook wij vonden dit een goed idee. Een stukje van ons bedrijf was hiervoor in het schoolgebouw van Het Prisma gevestigd.

Zo zag dat eruit: Ieder half jaar start een nieuwe groep leerlingen met de lessen. De leerlingen worden hierbij opgeleid om hardware (laptop, toetsenbord, beeldscherm, etc.) professioneel te reinigen. Natuurlijk onder begeleiding van onze clean professionals en docenten. Burgemeester Ahmed Marcouch van gemeente Arnhem is zelfs bij Het Prisma langs geweest om te kijken wat de leerlingen precies doen.

Tijdens de lessen besteden wij ook aandacht aan sociale vaardigheden, zoals hoe je een klant aanspreekt en hoe je het beste kan samenwerken in een team. Na 6 weken brengen de leerlingen alles wat ze geleerd hebben in de praktijk. Ze gaan naar een aantal echte bedrijven om de hardware te reinigen. Super spannend, maar een erg leuke en leerzame ervaring voor de leerlingen. En voor de bedrijven! 

Help jij mee?

Om de leerlingen van Het Prisma vaker de kans te geven zijn wij altijd op zoek naar bedrijven in omgeving Arnhem, waar de leerlingen langs mogen komen om hardware te reinigen. Wil jij de leerlingen van Het Prisma ook een praktijkervaring aanbieden? Neem dan contact met ons op. Jij zorgt voor het kantoor en wij doen de rest.

info-help