Cloud vs on-premise: wat is de beste keuze voor jouw datacenter?

Cloud vs on premise: Wat is de beste keuze voor jouw datacenter?

Hoe en waar ga jij je data opslaan? Ga je voor de cloud of on premise? Traditioneel gezien maakten organisaties vaak gebruik van serverhardware om data op te slaan (on premise). Steeds meer organisaties kiezen nu, vanwege de digitale transformatie, remote en hybride werken, voor het opslaan van data in de cloud. Ook een hybride aanpak hiervoor wint steeds vaker terrein.

Maar wat zijn de voordelen van de cloud versus on premise en vice versa, wanneer je kijkt naar de veiligheid van je datacenter en de reiniging hiervan? We nemen je mee in de voor- en nadelen en welke eisen je moet stellen aan datacenterreiniging.

Voordelen cloud versus on premise

Lees hieronder mee over de voordelen van data opslag in de cloud ten opzichte van on premise-opslag: 

  •  Flexibel: Je kunt de capaciteit voortdurend aanpassen aan de behoeften. Bij on premise maak je vaak gebruik van slechts een deel van de capaciteit. Bij de cloud betaal je alleen voor de gebruikte capaciteit.

  • Kosten: Geen investeringskosten voor de hardware

  • Betrouwbaarheid: in de cloud is standaard beveiligings- en back-upsoftware aanwezig. Bij een storing worden processen automatisch overgenomen door een andere server.

  • Snel: Cloudoplossingen zijn snel en eenvoudig geregeld.

  • Efficiënt: De cloudomgeving biedt veel mogelijkheden voor digitaal samenwerken en vergroot hiermee de efficiency.

  • Ruimte: Je bespaart kantoorruimte omdat de MER elders is ondergebracht. De SER-ruimte moet nog steeds intern in jouw kantoor worden ingericht.   

Voordelen on premise versus cloud

Zojuist las je over de voordelen van de cloud. Ondanks dat de cloud veel voordelen biedt, blijft on premise ook een goede optie voor veel bedrijven. Hieronder de voordelen van on premise: 

  • Controle: je bent zelf eigendom van de hardware en softwarelicenties, alles is geïnstalleerd op servers en computers in het eigen pand.

  • Kosten: je doet vaak een eenmalige grote investering (hierdoor zijn de maandelijkse kosten lager)

  • Kennis: wanneer je een goed ICT-team en voldoende kennis in huis hebt heb je zelf de regie over beveiliging en onderhoud.

  • Personalisatie: On premise oplossingen bieden meer mogelijkheden voor personalisatie op de eigen bedrijfsprocessen.

Controle over periodieke reiniging en onderhoud

Bij zowel on premise als cloudoplossingen geldt dat aandacht besteden aan onderhoud en periodieke reiniging een belangrijk aandachtspunt blijft. Dat is een veelgehoorde reden waarom organisaties ervoor kiezen zowel de MER als SER-ruimte in eigen pand te houden.

Je bent dan zelf in control over de eigen data, de frequentie van onderhoud, datacenterreiniging en wie toegang heeft tot de ruimtes. Werken met een extern, vrijstaand datacenter bespaart kantoorruimte en je hoeft de ICT-expertise niet zelf in huis te hebben. Blijf ook hier aandacht besteden aan periodieke reiniging van de eigen, interne SER-ruimtes en stel hiervoor een reinigingsplan op.

Voor de MER bij het externe datacenter wordt geadviseerd te onderzoeken hoe het datacenter de reiniging georganiseerd heeft.

ISO-norm als uitgangspunt voor specialistische reiniging

Bij een extern datacenter schuilt het gevaar dat je de reiniging en het onderhoud uit het oog verliest. Datacenters kunnen ervoor kiezen regelmatige reiniging via een externe partij in te huren. Informeer hier goed naar, aangezien je zelf niet dagelijks over de vloer van het datacenter komt en hier onvoldoende controle over hebt.

Let er bijvoorbeeld op welke ISO-norm het datacenter aanhoudt. De cleanroom norm  (ISO 14644- klasse 8) is voor datacenters een must, waarmee je betere garantie kunt geven over de constante werking van apparatuur.

Welke keuze je ook maakt, het belang van goede reiniging voor een veilig en schoon datacenter moet altijd een belangrijk uitgangspunt zijn. Voorkom storingen of downtime door een gedegen reinigingsplan te maken, of je nu on premise of in de cloud werkt. Download voor meer informatie de ultieme toolkit voor een veilig en schoon datacenter.

De ultieme datacenter reiniging toolkit

En ga zelf met datacenter reiniging aan de slag

Ik wil een toolkit
Toolkit