ESD-schoonmaak

Hoe ESD-schoonmaak bijdraagt aan een veilig datacenter

Binnen je datacenter zorg je al voor goede brandveiligheid. Ook zorg je ervoor dat niet zomaar iedereen je serverruimtes kan binnenlopen. Maar heb je ook al rekening gehouden het onzichtbare gevaar van stof?

Het is belangrijk om regelmatig jouw serveruimte of andere technische ruimte stofvrij te maken. Dit kan door middel van professionele reiniging. ESD-schoonmaak is hier een essentieel onderdeel van. In deze blog ontdek je hoe ESD-schoonmaak bijdraagt aan een veilig datacenter. Ook leer je hoe een professionele partij (zoals Happy Clean) ESD-schoonmaak uitvoert zodat jij een opgeruimd, stofvrij en veilige serverruimte hebt.

Wat houdt ESD-schoonmaak in?

De vonken van statische elektriciteit vormen een groot gevaar in de serverruimte. Wanneer deze in aanraking komen met hardware, kunnen zij defecten en storingen veroorzaken - met downtime als gevolg. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdens een datacenter reiniging aandacht te besteden aan ESD-schoonmaak. Met ESD-schoonmaak wordt het datacenter of andere technische ruimte op een specialistische, ESD-veilige manier gereinigd (stofvrij gemaakt). Deze reiniging kan je het beste laten doen door een professionele partij, omdat zij met middelen en materiaal werkt die de geleiding van statische elektriciteit tegengaan. Ook hanteren zij de juiste manier van werken in de technische ruimte(s). 

Wat zijn de voordelen van ESD-reiniging?

Wat zijn precies de concrete voordelen van dit type reiniging? Concreet levert het ESD reinigen van je technische ruimtes je het volgende op: 

  • Het aantal stofdeeltjes in de ruimte verminderd
  • Je beschermt je servers en alle andere apparatuur actief tegen storingen/downtime!
  • De zekerheid dat tijdens de schoonmaak aandacht wordt besteed aan ESD-veiligheid 

Het beschermen van de coating en apparatuur tijdens de ESD-schoonmaak

De meeste organisaties hebben al voorzorgsmaatregelen getroffen om het ontstaan van elektrostatische ontlading te voorkomen. Bijvoorbeeld door de betonnen vloer te voorzien van een coating die elektriciteit wegleidt. Tijdens de ESD-reiniging houden wij hier rekening mee. Zo wordt er geen gebruikgemaakt van middelen die de coating kunnen aantasten of een isolatielaag aanbrengen, zoals water en zeep. Het gebruik van de verkeerde middelen leidt ertoe dat de oorspronkelijke werking van de ESD-vloer vermindert en de statische elektriciteit toeneemt. Voor de juiste ESD-schoonmaak heb je dus de juiste kennis, middelen en training nodig. De meeste organisaties besteden daarom deze schoonmaak uit, zoals Unigarant

ESD-beschermende kleding en materialen

Bij de ESD-schoonmaak wordt aanbevolen om beschermende kleding te dragen, denk hierbij aan een speciale ESD-beschermende jas, -schoenen en -handschoenen. Ook materialen als reinigingsborstels en stofzuigers dienen volledig ESD-proof te zijn. Tijdens de reiniging neemt ons Datacenter Cleaning Team de juiste middelen mee om het gevaar van statische elektriciteit tijdens het stofvrij maken van de ruimte zoveel mogelijk te reduceren.

ESD-schoonmaak: dit kun je verwachten van een professionele reinigingspartner

Ben je er van bewust dat ESD-schoonmaak een belangrijk onderdeel is van een veilig en stofvrij datacenter? Wij kunnen deze schoonmaak voor je uitvoeren. We hebben jarenlange ervaring met deze vorm van schoonmaak en weten daardoor precies wat er qua reiniging wel en wat er juist niet kan. De serverruimte is zoals je weet erg kwetsbaar.

Voordat wij een technische ruimte stofvrij maken, ondernemen we een aantal stappen. Deze stappen hebben wij hieronder neergezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

  1. Neem contact met ons op voor een inventarisatie (schouw)
  2. We brengen de risico’s in kaart 
  3. Je krijgt het resultaat van onze bevindingen en je krijgt een passend reinigingsplan om de ruimte stofvrij te maken én houden
  4. We voeren het reinigingsplan (inclusief ESD-reiniging, controle rondes, aanvullende maatregelen, metingen en begeleiding) bij jou op locatie uit
  5. Jouw technische ruimtes blijven stofvrij!

Eén keer de ruimte stofvrij maken lost het probleem niet op. Om de ruimte stofvrij te houden is het belangrijk om de ESD-schoonmaak periodiek uit te laten voeren én het reinigingsplan aan te vullen met de juiste maatregelen.

Een van deze maatregelen is een training voor jouw collega's. Tijdens de training geven wij handvaten hoe de belanghebbenden zich in en rondom het datacenter moeten gedragen. Bijvoorbeeld door de verspreiding van stof tegen te gaan door dozen buiten de ruimte uit te pakken in plaats van in de technische ruimte. Op deze manier werken wij samen aan een stofvrije ruimte. 

Deze training wordt gegeven door onze collega Bjorn. Maak alvast kennis met hem in de onderstaande video.

 

Online risico check?

Pak de ESD-schoonmaak en datacenterreiniging effectief aan en laat je, in een vrijblijvend online risico check, informeren over de mogelijke risico's in jouw datacenter. En vooral: hoe deze risico's te verkleinen.

Plan een online risico check

En krijg gratis advies hoe de risico's voor jouw datacenter te verkleinen

Ik wil een gratis check
Online risico check