Storing of calamiteit in het datacenter: voorkom de nachtmerrie

Storing of calamiteit in het datacenter: voorkom deze nachtmerrie

Het netwerk ligt plat. Medewerkers kunnen hierdoor hun werk niet meer uitvoeren. Downtime kan veroorzaakt worden door stroomuitval, een cyberaanval en falende apparatuur. Maar wat men niet altijd door heeft, is dat storingen vaak worden veroorzaakt door stof.

De kleinste stofdeeltjes kunnen de grootste vijanden van een ICT-manager worden en de grootste nachtmerrie (een storing) laten uitkomen. Ontdek in deze blog hoe je dit voorkomt.

Mogelijke oorzaken van storing in een datacenter.

Stroomuitval is één van de grootste oorzaken van downtime in een datacenter. Toch moet het werk altijd doorgaan. Mogelijk heb je hierin al voorzien door het plaatsen van grote dieselgeneratoren die in geval van een calamiteit of stroomuitval als back-up dienen. Bij downtime als gevolg van onvoldoende reiniging en de ophoping van stof, is zo’n back-up er echter niet.

We nemen een verbouwing (klein of groot) als voorbeeld. Wanneer in een pand geboord, geklust of verbouwd wordt, ontstaan grote stofwolken. Ook via stofdeeltjes, die de ventilatoren van een koeling blokkeren, worden storingen veroorzaakt. Zelfs de kleinste microstofdeeltjes gaan onopgemerkt in kleine schakels zitten waardoor die (op den duur) niet meer functioneren. 

Gevolgen van storing in een datacenter

Een storing leidt automatisch tot een verlaging van de productiviteit: medewerkers kunnen niet meer efficiënt werken of het werk ligt als gevolg van de storing volledig stil. Naast downtime, veroorzaken stofdeeltjes beschadigingen aan de apparatuur, waardoor deze vervangen moeten worden en/of de infrastructuur opnieuw gelegd moet worden. Een storing brengt niet ‘enkel’ ongemakken met zich mee, maar kan zelfs de hele organisatie plat leggen. De gevolgen van downtime zijn daardoor erg groot. 

Hoe voorkom je een downtime als gevolg van stof?

Naast goed onderhoud en controles van apparatuur en het inzetten van goede (cyber)beveiliging is de meest effectieve en efficiënte manier om storingen te voorkomen het inzetten van periodieke reiniging. Eenmalige stofreiniging heeft onvoldoende impact, omdat stof altijd opnieuw een weg vindt. Een betrouwbare, ervaren en gespecialiseerde partner in datacentercleaning voert niet alleen de reiniging op een periodieke en grondige basis uit, maar adviseert ook over mogelijke oorzaken en welke specifieke risico’s zich in een serverruimte bevinden.

Voorkom storingen en de nadelige gevolgen hiervan in jouw datacenter en neem periodieke datacentercleaning op in jouw onderhoud- en schoonmaakplan. Wil je meer weten over hoe je storingen kunt voorkomen door jouw datacenter veilig en schoon in te richten? Download onze ultieme toolkit

De ultieme datacenter reiniging toolkit

En ga zelf met datacenter reiniging aan de slag

Ik wil een toolkit
Toolkit