Hoe maak je een smartphone schoon?

Hoe maak je een smartphone schoon?

De smartphone is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Bijna iedereen heeft er eentje en de keren dat we onze telefoon in onze handen hebben zijn niet te tellen. Maar maak jij jouw smartphone wel eens schoon? Er is namelijk reden genoeg om dat regelmatig te doen.

Waarom jouw smartphone schoonmaken?

Jouw smartphone heb je ontelbare keren per dag in jouw handen. En als je belt, houd jij jouw telefoon dicht bij jouw mond. Nu zijn jouw handen en mond plekken waar veel bacteriën voorkomen. Veelvuldig gebruik van jouw smartphone betekent dus dat deze bacteriën heel gemakkelijk op jouw telefoon terecht komen. En dat maakt de smartphone één van de smerigste gebruiksvoorwerpen waar we mee in contact komen. Dat is heel ongezond. Verkoudheid en ziekte liggen op de loer. Het is dus heel belangrijk om jouw smartphone goed schoon te houden. En het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je dat veilig en effectief doet. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet hoe je dat het beste doet.

 

Voorzichtigheid is belangrijk

Het schoonhouden van smartphones is net iets moeilijker dan de meeste elektronische apparaten. De smartphone bevat namelijk veel kwetsbare onderdelen. Als je deze op de verkeerde manier reinigt, is de kans groot dat jouw smartphone kapot gaat. En dat wil je niet. Jij zult dus een paar extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen!

 

 

 

Wat heb je nodig?

  1. Een zachte doek (microvezel* heeft de voorkeur).

Gebruik geen tissues of papieren handdoeken. Deze bevatten schurende deeltjes die krassen op oppervlakken kunnen veroorzaken.

  1. Water in een plantenspuit.
  2. Wattenstaafjes.
  3. Optioneel: een flesje met perslucht. Dit kan je o.a. kopen bij elektronicawinkels.

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of kan je het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Veel gebruikers maken hun scherm snel even schoon met een handdoek, T-shirt of trui. Dat is geen goed idee, want deze stoffen kunnen krassen veroorzaken.

 

Let op!

  • Gebruik nooit agressieve vloeibare reinigingsproducten voor het reinigen van een smartphone. Middelen zoals alcohol of chloor kunnen elektronische apparaten permanent beschadigen. Dus wees voorzichtig.
  • Gebruik nooit een haardroger om het droogproces te versnellen. De smartphone bevat veel onderdelen die krom kunnen trekken en onbruikbaar kunnen worden bij hoge temperaturen.

Het smartphonescherm – in 5 stappen schoon

Stap 1
Schakel het apparaat of het scherm uit. Zo verklein je de kans op schade als er te veel vocht op de telefoon komt.

 

Stap 2

Verwijder de batterij als dat mogelijk is.

 

Stap 3

Veeg het oppervlak voorzichtig af met een droge microvezeldoek. Zo verwijder je stof en vlekken op het oppervlak.

 

Stap 4

Spuit een klein beetje van het water op de doek en herhaal het proces. Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?

Let op: spuit nooit rechtstreeks op de smartphone. Te veel vocht kan uw smartphone kapot maken.

 

Stap 5

Veeg overtollig vocht af met een droge microvezeldoek of laat het scherm van de smartphone drogen. Is jouw smartphone helemaal droog? Dan kan je hem weer inschakelen.


De poorten van de smartphone – in 2 stappen schoon

De openingen voor de oplader en koptelefoon en ook die van de luidspreker staan altijd open. Hierin hoopt stof zich makkelijk op. Met de volgende stappen maak jij ze weer helemaal schoon:

  1. Schakel de smartphone uit en koppel alle kabels los.
  2. Gebruik een droog wattenstaafje om de toetsen en de poorten schoon te maken. Dit verwijdert het meeste stof en vuil.

Wat moet ik doen als mijn smartphone kapot is?

Is jouw smartphone echt kapot of zo oud dat hij niet goed meer functioneert? Dan kan je toch een nieuwe kopen en de oude wegdoen zonder het milieu te schaden. Dat kan door de smartphone te laten recyclen.

Steeds meer bedrijven dragen bij aan de circulaire economie. Zo verminderen ze het afval. En zorgen ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waarin jij jouw oude smartphone kwijt kunt.

 

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Happy Clean is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Ontdek hardware reiniging

Voor optimaal werkplezier voor jouw collega's

Plan online demo
info-help